Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL

24 September 2007

Eén avondje Robodock is te weinig; dit smaakt naar meer

Robodock Robodock Robodock
Tekst en beeld door Henry Krul (klik voor vergroting)

Misschien wel het toefje op het buitenfestivalseizoen: Robodock. Het enige festival dat bestaat uit een smeltkroes van theater, installaties, robots, pyrotechniek en kunstenaars. En dat al 10 jaar lang. Zelf ben ik nu voor de 5e keer te gast op het festival. Mijn eerste keer was toen het festival nog op het ruige ADM terrein (ook in Amsterdam) gehouden werd. Een festival in een omgeving waar normaliter veel mensen, veelal kunstenaars in een soort van gekraakte hal (met daarbij aparte woonvertrekken) woonden. Een mooie ongepolijste festivalplek, maar niet zo leuk voor de bewoners van het terrein, lijkt me.

Drie jaar geleden is het Robodockfestival van initiator en directeur Maik ter Veer verhuisd en nu gevestigd op het NDSM terrein. Een mooi oud industrieel terrein en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. O.a. via de veerpont aan de achterzijde van station Amsterdam CS.
Vol verwachting was ik donderdag afgereisd naar Amsterdam. Ik had er flink zin in. Een dag eerder was de eerste festivaldag en dus opening van het festival geweest en ik had al enthousiaste verhalen gehoord. Mensen die nooit eerder waren geweest vonden het een topfestival! Om ca. half 7 ‘s avonds, het duurde nog een half uurtje voor het terrein openging, werden we bij de ingang al geamuseerd door Le Trebuchet, een enorme slinger, die zoals vroeger in de middeleeuwen projectielen over vestingmuren slingerde. Ook bij de ingang waren prachtige vogelobjecten van stichting DaaD, Linda Anneveld (onlangs bij De Tuin der Lusten in Delden) te bewonderen.

Robodock Robodock Robodock

Bij het betreden van het terrein werden we verwelkomd door excentrieke personages van het Duitse theatergezelschap (een regelmatige gast op het festival). Nieuwsgierig als ik was moest ik vervolgens kiezen: het buitenterrein verkennen of toch maar eerst een blik werpen in de enorme Docklandhal. Het laatste heb ik maar gedaan en dat leverde meteen al blije gevoelens op. De hal was zoals ik van eerdere edities gewend was aangekleed met prachtige installaties van o.a. , , , , , en . De installaties zijn echter veel meer dan enkel aankleding. In de meeste gevallen verzorgen ze ook performances. Levende objecten, een prachtige choreografie van ledematen (Peter William Holden) of het prachtige erotisch getint marionettentheater (Los Grumildos de Peru). Maar er was véél meer aan aankleding. Wat te denken van Roboblob 500FR, een enorme lichtgewicht infobalie annex gemuteerde zeppelin, van Cocky Eek en Theun Karelse. Of Bar 2013 van Gerco Aerts en Volken de Vlas. Zij bouwden twee enorme draaiende wielen. De een is een cocktailbar en de andere het terras. Vanaf het terras bestel je je drankje aan de cocktailbar. Maar ja, beide objecten draaien. Hoe moet je nu je drankje bemachtigen? Zo is het er en zo is het weer weg&hellip.. Een andere bar, prachtige vormgegeven en gemaakt van gerecycled materiaal, is de 5th element bar. Hij spuwt zowaar vuur. Een kunstwerk! Lekker relaxt zitten kan ook. Jenske Dijkhuis en Thomas Reineke creërden prachtige sfeervolle zitruimtes. Waar kun je mooier zitten en bijkomen van de vele indrukken dan hier.
Eigenlijk is er gewoonweg veel te veel aan prachtige en bijzondere dingen om op te noemen (niet te vergeten de goede catering). Zonder iemand tekort te willen doen stop ik met deze opsomming. Zelf komen kijken is eigenlijk de beste manier om dit mee te maken dan wel te ervaren.

Robodock Robodock Robodock

Als ik weer naar buiten ga is het inmiddels flink schemerig geworden. Ook het buitenterrein is sfeervol aangekleed. Via een soort van vernuftig geconstrueerde trap/loopbrug kom ik op het gedeelte waar enkele grote spektakels zich afspelen. Het , een indrukwekkend bouwwerk aan de oever van het IJ, verzorgt daar meerdere concerten gedurende de avond. Ooit gehoord van de ? Vast niet. Tenminste niet als je niet eerder op Robodock geweest bent. Ze zijn gekomen met het topstuk van het Burning Manfestival 2006 (USA) t.w. Serpent Mother. Serpent Mother is een 50 meter lange installatie in de vorm van een skelet van een slang. Dat klinkt prachtig, denk je. Als je je dan ook realiseert dat die slang omgetoverd wordt tot een enorme vuurzee dan weet je niet meer wat je ziet. Voor de liefhebber: je kunt delen van de slang zelf manipuleren d.m.v. het drukken op knopjes. Hou je van robotachtige constructies en vuur? Mis dan zeker Lieven Slabbinck met zijn Sixleg niet.

Als ik huiswaarts ga is het al na middernacht. Het festival is nog in volle gang. Dj’s en bandjes nemen het programma over. Dat was dus een avondje Robodock. Die ene avond smaakt naar meer. Misschien zaterdag dan toch maar gaan? Ik wil sommige dingen nog wel eens zien. Bovendien trad vandaag niet maar zaterdag wel La Machine (denk aan de enorme olifant van Royal de Luxe) op.
Het festival zelf geeft zichzelf ook een kadootje. Een eenmalig optreden van Survival Research Labs uit San Francisco. Meer weten?

Check de website.
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.