Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, MUSICAL

21 September 2007

Musical to the Max

Musical to the Max (foto Mischa Muijlaert) Joke de Kruijf en Brigitte Nijman Musical to the Max
Door Mieke Kreunen met foto's van Mischa Muijlaert en Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Het theaterconcert Musical to the Max beoogt het beste te halen uit de rijke traditie van de musical. Joke de Kruijf, Brigitte Nijman, Maaike Widdershoven, Tony Neef en Frans Schraven zijn bereid gevonden de vertolking van deze ambitie op zich te nemen en daarmee zijn de verwachtingen dan ook meteen tamelijk hoog gespannen.

Musical is een hele populaire theatervorm en dat komt ondermeer door de grote toegankelijkheid ervan als het je zowel in tekst, als in muziek, beeld en dans wordt aangeboden. Juist die mengeling van disciplines maakt de zeggingskracht van musical voor een breed publiek zo groot. Als je daarvan alleen het vocale deel overhoudt zonder de theatrale en visuele context dan moet je dus echts iets te vertellen hebben om het verhaal over het voetlicht te krijgen. En dat is niet eenvoudig. Op het programma staat een keur aan nummers waar een rode draad maar moeilijk in te ontdekken valt al is er wel een poging gedaan om e.e.a. in blokken te rangschikken. Van de artiesten horen we dat hun persoonlijke keuze een belangrijke leidraad is geweest bij het samenstellen van het programma. Dat maakt - aldus Maaike Widdershoven - dat zij er een heel persoonlijk stempel op konden drukken. Echter bij gebrek aan centraal thema werd het een bonte verzameling stempels van allerlei soorten en maten. Er zitten dan ook juweeltjes tussen maar ook nummers waarbij het aan zeggingskracht ontbreekt of die blijven steken in een middelmatige uitvoering. Niet in de laatste plaats is dat te wijten aan de verhouding tussen het geluid van de vijfmansband (die bovendien is opgesplitst in een linker- en rechterdeel op het podium) en de zangstemmen die vaak niet goed was gekozen. Maar dat zal zich ongetwijfeld wel verbeteren in volgende voorstellingen.

Frank Schraven (foto Mischa Muijlaert) Maaike Widdershoven Tony Neef (foto Mischa Muijlaert)

Een groter probleem van het programma is dat het maar een paar keer echt weet te boeien. Daar waar dat gebeurt spelen meerdere malen de schitterende vertalingen van Petra van der Eerden daarbij een rol zoals bij 'De Hunk van" uit The Mad Show gezongen door Brigitte Nijman of het geestige 'Bartje de Rat' in een variatie op een bekend thema uitgevoerd door Tony Neef. Joke de Kruijf zingt het prachtige 'Pappa/Een stukje blauw' uit Yentl dat ze opdraagt aan haar vader en uit de musical Spamalot komt het geweldige 'Je redt het niet op Broadway' door Tony Neef (op Broadway niet als je niet minstens één Jood en in Nederland niet tenzij je minstens één Nicht in je productie hebt).

Hoewel de cast behoorlijk te kampen had gehad met tegenslag in de vorm van griep viel er vocaal niet echt veel op de voorstelling aan te merken. Ook de meezingblokken van Annie M.G. Schmidt & Harry Bannink voor de pauze en 'Kinderen voor kaartjes' na de pauze hielden de stemming er aardig in maar er bleven ook vele kansen liggen. En dat is met die vijf getalenteerde artiesten een gemiste kans. De show zal een deel van het musicalpubliek zeker aanspreken maar de aaneenschakeling van hoogtepunten en het ultieme musicalconcert dat we hadden verwacht is het wat mij betreft niet geworden.

Luister hier naar het gesprek dat Jacques Nachtegaal na de première met Maaike, Joke en Brigitte had.

Musical to the Max - website

Cast
Maaike Widdershoven, Brigitte Nijman, Joke de Kruijf, Tony Neef en Frans Schraven.

Regie: John Yost
Toegevoegde vertalingen: Petra van der Eerden
Productie: Opus One
Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.