Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL, ALGEMEEN

13 September 2007

Bruisende chemie bij opening M-lab met Into the woods

M-Lab aan het IJ Cast Into the Woods (foto Bob Bronshof) Carolien Gehreis & Joop van den Ende en de chemie
Door Mieke Kreunen met foto's van Bob Bronshof en Mieke Kreunen
(klik voor vergroting)


Hoewel de eerste productie van het nieuwe laboratorium voor muziektheater M-Lab de zaterdag er voor al in première was gegaan vond maandag in select gezelschap een minstens even belangrijk evenement plaats: de officële opening van het M-Lab. Een bont gezelschap van belanghebbenden en vakgenoten had zich rond zevenen verzameld aan het IJ in Amsterdam Noord. De openingsceremonie vond plaats in de repetitieruimte van het M-lab waar artistiek leider Koen van Dijk de gasten verwelkomde.

Van Dijk doet uit de doeken waarvoor het M-Lab is opgericht. Het moet letterlijk een laboratorium worden waar voor een bescheiden budget nieuwe ideëen kunnen worden uitgewerkt en uitgeprobeerd zonder dat meteen enorme risico's moeten worden genomen met hoge productiekosten. Bovendien kunnen jonge acteurs en musici worden gecoacht en bijgestaan door ervaren collega's waardoor ook een uniek praktijkopleidingstraject onstaat.
Een muzikaal element mocht bij deze opening natuurlijk niet ontbreken en dat werd - heel toepasselijk voor het M-lab dat immers gerenomeerde artiesten wil koppeling aan jong aanstormende talent - verzorgd door 'veterane' Simone Kleinsma en 'jong talent' Daniël Samkalden. Zij zongen een, door Samkalden speciaal voor de gelegenheid geschreven, duet. Daarna kwamen de twee belangrijkste financiers van het M-Lab aan het woord: Carolien Gehrels namens de Gemeente Amsterdam en Joop van den Ende namens de VandenEnde Foundation. De laatste sprak de hoop uit dat ook andere producenten zich zullen aansluiten bij het M-Lab voor hun nieuwe producties. Geheel in laboratoriumstijl goten beide financiers tegelijk wat vloeistof in een glazen bak die daarop begon te borrelen en bruisen dat het een lieve lust was. Simone Kleinsma Daniël Samkalden Carolien Gehreis en Joop van den Ende met in hun midden artistiek leider Koen van Dijk

Na de champagne - geserveerd in reageerbuisjes - mochten de genodigden naar de grote zaal voor de musical Into the woods, de openingsvoorstelling van het M-Lab. Deze musical is gekozen omdat die exemplarisch is voor het repetoire waarmee het M-Lab zich wil profileren: een combinatie van komedie, drama, heerlijke onzin en diepgang, zo vertelt Koen van Dijk. De zaal kan iets van 150 toeschouwers herbergen en heeft een intiem karakter. De acteurs spelen onversterkt en het publiek zit er met de neus bovenop en dat heeft een geheel eigen charme. Je zit midden in de energie die de acteurs met elkaar creëren maar je moet wel oppassen als er spelers met grote snelheid langs je stoel scheren als ze op of af gaan.

Into the woods van Stephen Sondheim (ja inderdaad van The West Side Story) is een pareltje van een musical en helemaal in deze sobere regie van Koen van Dijk. Decor, kostuums en rekwisieten zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden en daardoor ontstaat een pure voorstelling zonder opsmuk die om te smullen is. Into the woods is geïnpireerd op de sprookjes van Grimm waarvan de personages zich met elkaars verhaal gaan bemoeien omdat ze wensen hebben die ze graag willen vervullen. De Bakker (Dick Cohen) en zijn vrouw (Wieneke Remmers) willen dolgraag een kind maar de Heks heeft hun huis vervloekt. Ze kunnen dit ongedaan maken door vier voorwerpen te verzamelen: een melkwitte koe, vlasblond haar, een bloedrode cape en een glazen schoen. In het woud, op hun speurtocht komen ze Sjaak (van de Bonenstaak gespeeld door Freek Bartels), Raponsel (Suzanne Bruning), Roodkapje (Marit Slinger) en Assepoester (Maike Boerdam) tegen die ieder zo hun eigen verlangens hebben. De prinsen die het voorzien hebben op Assepoester en Raponsel (René van Kooten en Sander Volders) maken het er allemaal niet eenvoudiger op zeker op het moment dat ze dromen van overspel met Sneeuwwitje en Doornroosje. De chaos is compleet als de verteller wordt verpletterd door de reuzin en alles in een drama dreigt te eindigen.

Sjaak, de Bakker en zijn vrouw (foto Bob Bronshof) Roodkapje en de Wolf (foto Bob Bronshof) het balkonmoment van de cast

Ik heb buitengewoon genoten van deze musical en de verfijnde humor die door de hele voorstelling verweven zit. René van Kooten heeft beslist een lach aan zijn kont zitten als Assepoesters prins en ook Maike Boerdam en Wieneke Remmers speelden hun rol met vaart en humor. De hele casting is trouwens fantastisch met een naieve boerenslimme Dick Cohen als de Bakker en een melodramatische Vera Mann als de Heks. Philip Bolluyt is geknipt voor zijn rol als verteller en brengt het er zelfs in het kleine stukje dat hij moet zingen best aardig af. Speciale vermelding verdienen de vier studenten die in de productie meespelen: Freek Bartels, Suzanne Bruning, Sander Volders en Lieke van den Broek die stuk voor stuk hun 'mannetje' staan. Hoewel Into the woods - vanwege de sprookjes - op het eerste oog misschien voor kinderen bestemd lijkt te zijn is niets minder waar en is het een volwassen stuk met vele laagjes en verfijnde details over het dillema wat belangrijker is: het vervullen van eigen verlangen of verantwoordelijkheid voor het welzijn van andere mensen.

Dat de acteurs met zeer veel plezier aan deze productie hebben gewerkt straalt er vanaf. Wieneke Remmers bevestigt dat ook na het 'balkonmoment' van de cast. Hoewel ze zelf aangeeft dat het wel zwaar is geweest voor haar om eerst een première te hebben op zaterdag, vervolgens een live show voor Evita op zondag en nu weer een openingsvoorstelling op maandag, hebben wij het niet gemerkt aan haar spel. Chapeau voor zoveel professionaliteit en krachtige performance.
Ook Maike Boerdam geeft aan te genieten van de samenwerking met deze cast en creatives. Ware het niet dat (gelukkige) persoonlijke omstandigheden het in haar geval in de weg staan maar anders zou ze graag met deze groep acteurs in deze productie op tournee gaan door het land.

Into the woods is nog tot 29 september a.s. te zien in het M-Lab.Daarna staan er nog veel meer interessante eigen producties op stapel zoals De Vliegende Hollander, Ganesha - een perfecte god en De Gebroeders Leeuwenhart. Voor de overigens ook zeer belangwekkende gastprogrammering verwijs ik naar de website van het M-Lab.

M-Lab - website

Cast
Heks: Vera Mann
Bakker: Dick Cohen
Bakkersvrouw: Wieneke Remmers
Assepoester: Maike Boerdam-Strobel
Assepoesters Prins: René van Kooten
Asspoesters moeder/Reuzin: Lieke van den Broek
Roodkapje: Marit Slinger
Sjaak: Freek Bartels
Sjaaks Moeder: Marika Lansen
Raponsel: Suzanne Br ¼ning
Raponsels Prins: Sander Volders
Verteller: Filip Bolluyt

Tekst en muziek: Stephen Sondheim
Scenario: James Lapine
Muzikale leiding: Marco Braam
Vertaling en regie: Koen van Dijk
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.