Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: VERWACHT

27 Augustus 2007

Opening Uitmarkt 2007

Presentator Dolf Jansen arriveert in klein doch muzikaal bootje Afrika! Afrika! met de menselijke piramide Spinnenman Huit Huit van Afrika! Afrika!
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Het laatste weekend van augustus vindt in Amsterdam altijd de Uitmarkt plaats, dé start van het nieuwe culturele seizoen. Dit jaar was het evenement gesitueerd langs de Oostelijke Handelskade tussen het Muziekgebouw aan 't IJ en Panama. Het hoofdpodium - gesponsord door UPC - was opgesteld op de kop van het Javaeiland dat middels een brug met de Handelskade is verbonden. Het openingsprogramma, dat dit jaar wederom gepresenteerd werd door Dolf Jansen, is altijd een leuke overview van wat er het komende seizoen aan hoogtepunten te verwachten valt of wat op dat moment helemaal hot is. Wie niet in Amsterdam was en ook de uitzending niet bekeken heeft kan via Uitzendig Gemist het programma alsnog bekijken. Wij bespreken een aantal hoogtepunten uit het openingsprogramma.

Afrika! Afrika!
Eén van die hoogtepunten is de circusshow Afrika! Afrika! waarvan de African Eagles en Hakuna Matata het spits mochten afbijten en dat deden ze met verve. Wij deden hier en hier al verslag van ons bezoek aan Keulen waar we de show zagen en ook nu maakten de artiesten weer indruk met hun fenomenale menselijke piramides die reikten ver boven het UItmarktlogo. Later in het programma was het podium voor Huit Huit, de artiestennaam van Makaya Dimbelolo uit Angola, die zijn lichaam in de meest onmogelijke bochten kan wringen. Dat deed hij vooraan op het podium op nog geen meter afstand van uw verslaggeefster onder kreten van bewondering en verbijstering van het publiek. Met open mond konden de toeschouwers bekijken hoe Huit Huit met zijn atletische lichaam door een tennisracket kroop en was duidelijk dat het overgrote deel van het publiek nog wel veel meer had willen zien van deze contortionist. Het zal mede daarom zijn geweest dat het in de tent van Afrika! Afrika! behoorlijk druk was na afloop van de show. Afrika! Afrika! staat vanaf 3 oktober a.s. in Amsterdam naast de Arena. Chinees meesterpianist Lang Lang Het Nationale Ballet Choreograaf Hans van Manen

Het Nationale Ballet
Ook dit jaar was het Nationale Ballet vertegenwoordigd in het openingsprogramma en niet alleen met dansers maar ook met choreograaf Hans van Manen die dit jaar zijn 75e verjaardag viert met een festival dat zijn naam draagt. Op zijn verjaardag, 11 september, gaat het Hans van Manen Festival van start met een Galapremière waaraan naast het Nationale Ballet ook medewerking van drie andere gezelschappen verleend wordt. Nooit eerder werd een dergelijk omvangrijk festival met werk van één choreograaf gerealiseerd. Als voorproefje wordt voor de aanvang van het programma in Het Muziektheater op het voorplein de choreografie Clogs uitgevoerd door dansers van de Nationale Balletacademie en Fanfare-orkest Emergo. Op het programma van die avond zelf staan de choreografieën Grosse Fuge, Simple Things, Trois Gnossiennes, Sarcasmen, Two pieces for HET en Metaforen.
Op de opening van de Uitmarkt dansten Igone de Jongh en Alexander Zhembrovskyy een pas de deux uit de choreografie Frank Bridge Variations, een choreografie die ook in het Hans van Manen Festival te zien zal zijn. Het Nationale Ballet was bovendien op zaterdag tweemaal te gast in het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar Van Manens choreografieën Dreaming about you (vertolkt door Marisa Lopez en Felipe Diaz), Solo (met Rink Sliphorst, Sefton Clarke en Mathieu Gremillet) en Sarcasmen (door Igone de Jongh en Artem Yachmennikov) te zien waren.

Lang Lang
Zeker een hoogtepunt was het optreden van de jonge Chinese pianist Lang Lang die een razendsnelle rapsodie van Listz speelde in de openingsshow. Dit 25-jarige toptalent heeft niet alleen gouden vingers maar ook nog eens een gezonde dosis humor en de uitstraling van een popidool. Hij heeft ondanks zijn jonge leeftijd al heel wat bijzondere prestaties op zijn naam staan. Zo is hij de eerste Chinese pianist die ooit speelde met het Berliner Philharmoniker, was hij in 2006 de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert in Amsterdam en mag hij volgende jaar op de opening van de Olympische Spelen laten horen wat hij kan.
Lang Lang besloot om pianist te worden nadat hij als tweejarige peuter The Cat Concerto, een cartoon van Tom en Jerry, had gezien waarin Tom de Hungarian Rhapsody no.2 van Franz Liszt speelde. "And I decided to be Tom", aldus Lang. Kijk hier naar een interview met Lang Lang dat afgelopen week werd uitgezonden.

Rowwen Heze Een armada aan bootjes in het IJ Van Velzen

Natuurlijk viel er nog veel meer te genieten in het openingsprogramma zoals bijvoorbeeld van een optreden van , (dat weer helemaal terug is van weggeweest), de mannen van of de cast van de musical die zijn opwachting maakte. En dat alles werd muzikaal begeleid en ondersteund door het geweldige , de bigband onder leiding van saxofonist .
Weinig musical in de openingsshow want daarvoor was een speciaal programma gepland op de zondagavond waarover later meer.
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.