Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL, VERWACHT

17 Augustus 2007

Op zoek naar Evita

Op zoek naar Evita Op zoek naar Evita Op zoek naar Evita
Door Berbera van den Hoek met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Evita, de musical gecreëerd door Andrew Lloyd Webber, was in 1978 voor het eerst te zien in de Londense Westend. Deze prachtige productie heeft al in vele theaters over de hele wereld gestaan en eind november brengt Joop van den Ende Theaterproducties op de podia van de Nederlandse theaters een nieuwe productie van Evita.

In de musical Evita wordt het levensverhaal verteld van Eva Duarte de Peron, een geliefd maar tegelijkertijd omstreden persoon. Eva Duarte is een dorpsmeisje en een onecht kind. In het Argentinie van de jaren 20 van de vorige eeuw is dit niet de basis voor een gelukkige jeugd. Op 15-jarige leeftijd vertrekt ze naar Buenos Aires om haar ambities om actrice te worden te verwezenlijken. Als ze daar kolonel Juan Peron ontmoet neemt haar leven een drastische wending. Twee jaar later wordt ze de First Lady van het land. Ze doet veel liefdadigheidswerk voor de armen waardoor ze erg geliefd wordt bij het volk maar ze wordt steeds minder geliefd bij de aristocratie. Zij doorzien haar manipulaties en ze wordt een omstreden figuur. Uiteindelijk overlijdt ze op 32-jarige leeftijd. Het gaat een spannende strijd worden wie Evita gaat vertolken want het is nog niet bekend wie de hoofdrol gaat vertolken. De AVRO gaat op zoek naar de nieuwe Evita en heeft elke vrouw met musicalambities opgeroepen zich op te geven. Maar liefst 1500 vrouwen hebben gehoor geven aan deze oproep en hebben op diverse plaatsen in het land auditie gedaan. Van deze 1500 zijn er 60 geselecteerd die een tweede auditie mochten doen in het Luxortheater in Rotterdam. Hiervan zijn er uiteindelijk 25 doorgegaan naar de Evita Academy. Op de Evita Academy zijn de kandidaten drie weken lang intensief begeleid door Willem Nijholt, Pia Douwes en Peter van de Velde.

Op zoek naar Evita Op zoek naar Evita Op zoek naar Evita

In een musical komen meerdere disciplines aan de orde en de persoon die uiteindelijk Evita gaat spelen moet een multitalent zijn. Ze moet een dijk van een stem hebben en daarnaast moet ze goed kunnen dansen en acteren. Al deze aspecten wegen even zwaar en ze moet het fysiek en geestelijk aankunnen om 7 keer per week op treden. Uit de 25 kandidaten die op de Academy zijn toegelaten werden er uiteindelijk 10 geselecteerd die aan de live shows gaan deelnemen en het Nederlands publiek gaat elke week stemmen wie er door mag gaan.

Tijdens de perspresentatie woensdag werden de 10 Evita’s die gaan deelnemen aan de live shows op spectaculaire wijze gepresenteerd aan de aanwezige pers. Op het balkon van theater Carré gaat met veel vertoon het doek naar beneden en daar verschijnen 10 dames, allen gekleed in een prachtige witte jurk en allemaal houden ze een masker voor. Het is uiteraard nog niet de bedoeling dat men nu al de gezichten kan zien van degenen die de live shows gehaald hebben. De komende twee zondagen zendt de AVRO namelijk de hoogtepunten uit van de landelijke zoektocht, de audities en de vorderingen van de overgebleven 25 kandidaten op de Evita Academy.

Na de fotomomenten van de Evita’s horen we al de klanken van een bandoneon, Santiago Cimadeville speelt in de foyer waar de rest van de presentatie plaatsvindt.
Reinout Oerlemans van Eyeworks neemt het woord en vertelt dat het format van ‘Op zoek naar Evita’ door de BBC ontwikkeld is. In Engeland is men op zoek gegaan naar de hoofdrolspeelster van ‘The Sound of Music’ in ‘How do you solve a probleem like Maria’. In dit programma wordt tijdens live tv shows door het publiek gestemd. De kandidaat die de minste stemmen krijgt moet weg tot er uiteindelijk in de finale drie over zijn die gaan strijden om de hoofdrol. Hier is een risico aan verbonden en in Engeland is al bewezen dat dit ook dramatisch kan aflopen. De hoofdrolspelers van de musical Grease zijn eveneens op die wijze gekozen door het publiek en de pers heeft de show neergesabeld omdat de hoofdrolspelers in hun ogen niet goed genoeg waren.

Op zoek naar Evita Op zoek naar Evita Op zoek naar Evita

Eyeworks heeft het format heeft gekocht van de BBC met het doel het in Nederland ook uit te brengen. De AVRO, de omroep die veel kunst, cultuur en klassieke muziek uitzendt, past het in het concept en heeft besloten met Eyeworks in zee te gaan. Ze willen op deze manier de musical toegankelijk maken voor een brede doelgroep en en tegelijkertijd mensen stimuleren naar het theater te gaan. Vervolgens is Eyeworks op zoek gegaan naar een producent die dit aandurft en ze kwamen uit bij Joop van den Ende Theaterproducties, waar algemeen directeur Erwin van Lambaart in overleg met Joop van den Ende dit toch wel risicovolle concept aandurfde. Ze zijn altijd op zoek naar nieuw talent en vinden het een uitdaging om op deze onconventionele manier op zoek te gaan naar Evita.

Tijdens de TV-shows, die gepresenteerd worden door Frits Sissing, is er een jury aanwezig die het publiek zal adviseren. Deze jury is uiteraard ook vandaag aanwezig en wordt voorgesteld aan de aanwezigen. Pia Douwes, heeft haar sporen ruimschoots verdiend in theater en toneelproducties in binnen- en buitenland en ze heeft zelf geschitterd in de hoofdrol van Evita. Daarnaast maakt Peter van de Velde deel uit van de jury. Deze veelzijdige Vlaamse acteur en theaterster is in Nederland minder bekend maar hij heeft een indrukwekkend CV. Producent Erwin van Lambaart maakt zelf uiteraard ook deel uit van de jury. Naast dit illustere gezelschap heeft Willem Nijholt de artistieke leiding van de TV-shows.

We krijgen alvast een compilatie te zien van de eerste twee afleveringen, de audities in het land en in het Luxortheater en de Evita Academy. Daar zitten hilarische momenten tussen van de audities en de reactie van Joop van den Ende als hij naar deze tapes kijkt maar de fragmenten van de Evita Academy zijn aandoenlijk. Degenen die hier zijn toegelaten krijgen les van de beste docenten die er in Nederland beschikbaar zijn. Het is geweldig te zien hoe er het beste uit de kandidaten gehaald wordt en dat ze hen elke keer weer boven zichzelf uit laten stijgen.

Zondag 19 augustus om 20:20 uur is de eerste uitzending en ik weet zeker dat ik elke zondag op dat tijdstip aan de buis gekluisterd zit. Kijk hier voor meer foto's.

Op zoek naar Evita - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.