Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: FESTIVAL

7 Augustus 2007

Dichters in de Prinsentuin

Dichters in de Prinsentuin Dichters in de Prinsentuin Dichters in de Prinsentuin
Door Fieke Gosselaar met foto’s van Jan Luursema.
25/26/27 juli in de Prinsentuin te Groningen.


Het festival Dichters in de Prinsentuin is vooral lekker hangen in het gras, luisteren naar veel verschillende poëzie, mensen kijken en gezelligheid. Het festival begon woensdagavond 25 juli in Jazzcafé de Spieghel waar dichters als Tjitse Hofman, Hélène Gelèns en Erik Bindervoet, begeleid werden door muzikanten. Vooral Tjitse Hofman wist van zijn gedichten en de muziek één geheel te maken, zodat het veel meer werd dan poëzie met muziek.

Donderdagavond met ‘Dichters in the Dark’ werd er een poëtische nachtwandeling gemaakt langs de duistere plekken van de stad, naar onverwachte straten en ruimtes. Al Galidi trok zijn publiek mee in een met kaarsen verlicht busje, Jane Leusink trad op onder de hoge gewelven van Der Aa-kerk, Ellen Deckwitz’ donkere silhouet liet haar gedichten horen op een afgelegen basketbalveld en de stadsdichter Rense Sinkgraven droeg in het diepste van de ondergrondse parkeergarage Ossenmarkt zijn gedichten voor, terwijl piepende banden en lage dreunen van boven klonken. Donderdag- en vrijdagmiddag dreef elke regenbui gelukkig over en bleef de tiende editie van het festival Dichters in de Prinsentuin geheel droog. Op het theeveld en in de loofgangen van de Groningse stadstuin droegen meer dan tachtig dichters voor uit hun werk, zoals Arjen Duinker, K. Michel, Saskia de Jong, Menno Wigman, Mark Boog, ACG Vianen, Dichter des Vaderlands Driek van Wissen en de oprichter van het festival Tsead Bruinja. Ik heb erg genoten van hun optredens.

Dichters in de Prinsentuin Dichters in de Prinsentuin Dichters in de Prinsentuin

Dan verschuiven de dichters en het publiek naar de loofgangen achterin de Prinsentuin. Daar mixen bekende en onbekende namen zich in de verschillende openingen van de haag, terwijl het publiek blijft staan luisteren en vervolgens doorloopt naar de volgende dichter. Emma Burns uit Middelburg draagt voor het eerst voor op het festival. Xavier Roelens uit België heeft er al vaker gestaan. Hij laat iemand uit zijn publiek een kaart trekken en draagt het daarbij behorende gedicht enthousiast voor. Dit jaar is hij gedebuteerd met de bundel ‘Er is een spookrijder gesignaleerd’. Deze bundel raad ik aan om eens goed te lezen. Verder is Jurre van der Berg een dichter van dichtbij. Vorig jaar was hij de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen.

De slotavond vond plaats op het terras van het Café de Souffleur. Om half negen had iedereen zich daar alweer verzameld en was er geen vrije stoel meer te vinden. De laatste optredens van het festival waren van o.a. Mustafa Stitou, Didi de Paris en Tonnus Oosterhoff. Met name het optreden van Tonnus Oosterhoff vond ik erg goed. Door de juiste intonaties te leggen in zijn voordracht, wist hij zijn gedichten goed over te brengen. Na het horen van zoveel poëzie, is het bij sommige dichters moeilijk om naar te luisteren.
Om het optreden van Didi de Paris kon je niet heen. Hij schreeuwde zo nu en dan door de microfoon en vloog over het podium. De man met de zaklantaarn kon zijn papier met moeite beschijnen, wat wel een grappig gezicht was.

Op naar de volgende tien jaar van het festival Dichters in de Prinsentuin! Kijk hier naar een filmpje: Dichters in the Dark.

Dichters in de Prinsentuin - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.