Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

10 Juli 2007

Een optreden van Björk blijft een ervaring!

Björk Björk Björk
Door Aukje met foto's van Jan Piekoszewski (klik voor vergroting)
Cultuurpark Westergasfabriek 8 juli 2007


Björk is hekkensluiter van zes grote openluchtconcerten die zijn georganiseerd op het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. In tegenstelling tot andere concerten, is het op zondag 8 juli prachtig weer en vallen de regendruppels pas n ¡ het concert. Een meevaller.
De sfeer op het terrein, dat 18.000 toeschouwers kan herbergen, is gemoedelijk, al probeert security bij de ingang de bezoekers met norse blikken en het doorzoeken van tassen af te schrikken.

Het terrein opent om 18.00 uur de deuren, waar een dj het publiek vermaakt. Om 20.00 uur treedt niet onverdienstelijk op in het voorprogramma. Op de afgesproken tijd, 21.15 uur, stapt een groepje vrouwen met koperinstrumenten het podium op. Het is de vrouwelijke brassband uit IJsland die ook als achtergrondkoor fungeert. Ook de muzikanten verschijnen: toetsenist en percussionist , en die de Macbooks bemannen met de beats en samples. De laatste speelt ook de ‘reactable’, een nieuw elektronisch instrument. Achter de schermen heeft techneut de fundamenten van de nummers op laptop gezet. De andere bandleden vullen de nummers live op. Björk zelf verschijnt op blote voeten, in een rood-witte jurk met wijde mouwen die ze regelmatig laat wapperen. Afgelopen mei is haar nieuwe album ‘Volta’ uitgekomen, en ze opent met het meest bekende nummer van dit album, ‘Earth Intruders’, met rood vuurwerk op en naast het podium.
Hoewel ze haar nieuwe album presenteert, zingt ze nummers van al haar cd’s. Ze kan natuurlijk ook putten uit een uitgebreid én bekend repertoire. Alleen klinken de nummers anders omdat ze nu gebruik maakt van andere beats en instrumenten. Soms zijn de nummers daardoor lastig te herkennen en verraadt alleen de bekende melodielijn welk nummer het is.

Björk Björk Björk

Ze zingt ‘Cover Me’ van ‘Telegram’, ‘Pagan Poetry’ van het wonderschone ‘Vespertine’ en ‘Hunter’ en ‘All is full of love’ van ‘Homogenic’. Het zesde nummer ‘The pleasure is all mine’ komt van haar album ‘Medulla’, waarna ze weer terugkeert naar ‘Homogenic’ met de balladsong ‘Jóga’. Dan laat ze weer nieuw werk horen van ‘Volta’ met ‘Hope’.

Wanneer er theatervoorstellingen plaatsvinden op het Westergasfabriekterrein, zijn vliegtuigen en treinen een spelbreker. Hier niet. Hun geluid stijgt niet uit boven dat van het concert. En dat concertgeluid mag er zijn, zo goed is het. Enig minpunt is het ontbreken van beeldschermen, het zicht is niet optimaal op zo’n open terrein.

Dan klinken lekkere zware nummers als ‘Army of me’ (‘Post’) en ‘Innocence’ (‘Volta’). Het publiek is al opgewarmd, maar een feestje wordt het pas bij ‘I miss you’ (‘Post’). Overigens niet door toedoen van Björk, maar de man achter de Macbook, die op en neer springt en meeklapt. H ­j is degene die het publiek meekrijgt. Björk zelf fladdert als een losgebroken vlinder over het podium. Luchtdrumt vaak mee en trekt gekke gezichten zoals we die van haar kennen uit videoclips. Haar stem is niet standvastig, maar bij een muzikaal kunstenares als Björk, met een toch al ongewone stem die vooral drijft op een ongelooflijke portie lef, maakt dat niet uit.

Van ‘Homegenic’ zingt ze ‘5 Years’ en ‘Immature’. De brassband blaast op bijna alle nummers mee, maar het volgende nummer ‘Wanderlust’ (‘Volta’) is echt hún nummer, omdat ze op de cd ook tijdens dit nummer zijn te horen. Na het rustige en mooie ‘Hyperballad’ (‘Post’) sluit Björk de set af met ‘Pluto’. Niet van ‘Volta’, maar wederom van het album ‘Homogenic’.

Björk Björk Björk

Voor ze aan de toegift begint stelt ze de band voor met haar charmante IJslandse accent. Dan zingt ze ‘Oceania’ (‘Medulla’) en het vlakke ‘Declare Independence’ (‘Volta’), waarbij een aardige lasershow wordt weggegeven.

Anderhalf uur later kunnen we concluderen dat de setlist vooral bestond uit de wat zwaardere beatnummers, afgewisseld met lichtvoetig werk. Hoewel ik thuis niet graag luister naar die zware beatnummers, zorgt het tijdens dit openluchtconcert voor de nodige pit dat op zijn tijd erg lekker is.
Björk zelf was niet op haar best, maar haar zien optreden blijft een ervaring. Met haar bedankjes in het Spaans, Engels en Nederlands, haar rare danspasjes en lef, overtuigt ze.

Björk - website en MySpace
Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.