Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER, FESTIVAL

23 Juni 2007

Tsi Tsi Tsigane door het Djordji Ferari Orkestar

Djordji Ferari Orkestar Djordji Ferari Orkestar Djordji Ferari Orkestar
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

De loods van Staatsbosbeheer is nieuw, dat zie je en ruik je. Het is daarom heel logisch dat de officiële opening door iemand met gezag net vandaag zal gaan plaatsvinden. Dat is even een aardig toeval! Na een korte speech met dankwoord is er ook een muziekje om de feestelijkheden op te luisteren: een zangeres die jazzy nummers speelt met begeleiding van een bassist.

Door de open 'garagedeur' zien we ondertussen een wonderlijke figuur met een bontmuts langskomen die op de voet gevolgd wordt door een donkere 'gangsterbak', een witte Mercedes en een sjofel bestelbusje. De donkere auto en de Mercedes draaien de loods binnen en in no time is er een heel orkest uitgepakt, compleet met keyboard, drumstel en wat dies meer zij. Het blijkt de zigeunerfamilie te zijn van Djordji Ferari die, nu de Europese grenzen dat mogelijk maken, hier naar toe is gekomen om te vertellen over hun cultuur en het leven van de Romazigeuners. Terwijl hij vertelt worden op allerlei plekken van de loods delen van het huishouden van de familie uitgestald. Djordji's vrouw (u noemt dat een verloofde) hangt de was op een klop de kleden op de balustrade boven. Het orkest speelt meeslepende muziek uit de Balkan.

Djordji Ferari Orkestar Djordji Ferari Orkestar Djordji Ferari Orkestar

Djordji is gecharmeerd van de jazz-zangeres en nodigt haar uit ook mee te zingen. Dat begint braaf maar al snel is ook zij - net als het publiek - gegrepen door de gepassioneerde zigeunerklanken. Djordji vertelt tussen de muziek door over de zigeunercultuur en over Pappa die te oud is om uit de auto te komen. Dan is het tijd voor een 'zigaretje' oftewel een zigeunercabaretje dat wordt gevolgd door opzwepende dansmuziek en een melancholiek nummer met klaaglijke zang. Door de hele scenery loopt het kleine hondje Dennis die precies weet waar hij moet zijn op welk moment voor een aai over zijn bol.

Djordi vat het snode plan op om ons toeschouwers voor te lichten over hoe een zigeunerbruiloft in z'n werk gaat. Een mooie gelegenheid om dat te doen met de jazz-zangeres. Zijn vrouw lonkt ondertussen met de knappe bassist/violist die ook wel wat in haar ziet. Dan klinkt er een gil: Pappa is dood! Groot verdriet alom meteen benadrukt door treurige muziek. De opvolging is geen enkel probleem en na de inwijdingsceremonie van de nieuwe pater familias besluit de nieuwe zigeunerkoning ook maar van vrouw te wisselen. Hij vertrekt met de jazz-zangeres. Ook het andere stelletje (de verloofde en de violist) blijft bij elkaar en als de auto's even snel vertrekken als ze kwamen is er toch nog een happy end.

Djordji Ferari Orkestar Djordji Ferari Orkestar Djordji Ferari Orkestar

Wat een enorm leuke voorstelling. Niet alleen vanwege de geweldige muziek maar ook omdat het zigeunerleven heel aardig in beeld wordt gebracht. Dit is de eerste keer dat dit gezelschap - bestaande uit maken van Jetje en haar Dansorkest, The Ashton Brothers en de Wereldband, dat eerder in deze samenstelling speelt. Wij zouden totaal geen bezwaar hebben tegen voortzetting van deze vruchtbare samenwerking die een fantastische voorstelling opleverde.

Oerol - website

Regie -

Muziek & spel
(zang, accordeon)
(muzikaal leider, contrabas, basgitaar, tuba, trompet, trombone)
(klarinet)
(viool, zang, bratsch)
(gitaar, altviool, zang, bratsch, eufonium)
(zang, accordeon)
(zang, accordeon)
(contrabas)
(drummer)


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.