Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL, OEROL, FESTIVAL, MUZIEK, DANS

19 Juni 2007

Wende Snijders is adembenemend

Door Mieke Kreunen

In de sfeervolle schuur van Jan van Taeke speelt Wende Snijders haar Oerolvoorstelling 'Adem', een muzikale monoloog over liefde, eenzaamheid en de angst voor onvoorwaardelijkheid, jezelf vol overgave weg te geven. Van Wende Snijders is het concept en de tekst, danseres Annabelle Lopez Ochoa maakte de choreografie en Jan van Eerd is verantwoordelijk voor het muzikaal concept. Als de voorstelling begint klinkt een oorverdovende kakefonie van geluiden die één voor één verstommen terwijl Annabelle alle deuren sluit die open staan. Met iedere deur verdwijnt een deel van het geluid totdat nog er nog eentje overblijft die zich door een gat in die deur maar erg moeilijk het zwijgen laat opleggen.

Wende begint te praten: Het is een mooie dag voor inzichten. Ze vertelt over het leven van de hoofdpersoon dat in een cirkeltje rondl lijkt te draaien en die zich afvraagt: "Waar gaat het leven naar toe, waar ben ik mee bezig? Dit gaat helemaal nergens heen!" Woorden schieten voorbij en worden 'vastgehouden' door Annabelle die ze op de muur schrijft: paradigma, dikke poes of la vie en rose = rosé.

De hoofdpersoon wil wel anders en morgen zal ze normaal gaan doen maar toch vlucht ze iedere keer in drank, gaat de kroeg in en wordt laveloos en vingert zichzelf dan maar weer snel klaar op de bank terwijl ze eigenlijk verlangt naar echt contact. Misschien moet ik wel weg hier. Niet omdat er een reden is om weg te gaan, meer omdat er geen reden is om te blijven. Wende en Annabelle zijn samen één personage, ego en alter ego, en doen dat op een zeer geraffineerde manier. Wende praat en zingt en Annabelle beweegt haar lippen en op een ander moment dansen ze met elkaar op een bijna erotische wijze. De teksten zijn onomwonden maar zeer herkenbaar voor iedereen die zich wel eens eenzaam en doelloos heeft gevoeld. Wende zingt nummers van Elvis, Piaf, de Beatles en vertolkt een schitterende versie van 'Mens durft te leven' van Jean-Louis Pisuisse: wees op je vierkante meter een vorst! Misschien leef ik wel omdat ik moeilijk nee kan zeggen.

Het thema van de voorstelling is hoe moeilijk het is om je over te geven aan anderen, jezelf te delen met de wereld, met mensen. Wende Snijders krijgt dat indrukwekkend voor elkaar in een pakkende voorstelling die je hier en daar naar de keel grijpt maar dan net op tijd weer lucht biedt om verder te gaan met ademhalen. Moeiteloos schakelt ze tussen gesproken tekst en de liederen die ze op de haar zo kenmerkende theatrale wijze zingt. De ontroering is voelbaar in de schuur als er na een heftige dans van Wende en Annabel oplossing komt en de hoofdpersson aangeeeft: "Je mag me hebben". Er is voelbare chemie tussen de vier mensen op het podium en de lucht zindert ervan met Wende en Annabelle als stralend middelpunt. Jammer dat deze voorstelling alleen op Oerol te zien is. Daar nog tot eind van de week. Wende Snijders - website Oerol - website Wende Snijders - concept, tekst en uitvoering Annabelle Lopez Ochoa - choreografie en uitvoering Jan van Eerd - muzikaal concept, percussie en samples Guus Bakker - contrabas Karina Kroft - regie Stichting Tournee - productie


Gebruikte Tags: , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.