Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: LOCATIETHEATER, Festival aan de Werf, FESTIVAL

29 Mei 2007

Gerucht van Lotte van den Berg een belevenis 'op de vierkante millimeter'

Gerucht Gerucht Gerucht
Tekst en beeld van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Lotte van den Berg is een theatermaker met een hele eigen stijl waarin ze vooral de leegte en de stilte opzoekt en daarmee ruimte en aandacht vrijmaakt voor kleine, schijnbaar onbeduidende gebeurtenissen. Het Janskerkhof, midden in Utrecht, is daarom voor haar voorstelling wel een hele aparte locatie.
Waar het publiek normaal gesproken van buiten naar binnen kijkt om een voorstelling te zien kijken de toeschouwers bij Gerucht van binnen naar buiten. Van den Berg heeft namelijk een geluidsdichte keet van 10 x 10 meter neergezet waarin plaats is voor een tribune met toeschouwers. Aan één kant van de keet is een glazen wand die de mogelijkheid biedt om naar buiten te kijken. Aan de buitenkant zie je niet wat zich binnen afspeelt maar spiegelt de stad zich in de keet.

De stad is het decor voor de voorstelling die Van den Berg maakte, een decor waarin ze met relatief kleine ingrepen haar invloed doet gelden. Dat doet ze onder andere door het manipuleren van het geluid van de stad, dat soms wel, soms niet, soms gefilterd en een andere keer met één detail er uit te horen is. Soms horen we een soundtrack van buitengeluid of muziek.

Daarnaast zijn er vier acteurs die werkend vanuit de keet de stad verkennen en 'bestormen'. Ze dragen alleen een microfoon met zender zodat we - ook weer als Van den Berg het wil - kunnen horen wat ze zeggen of waar ze mee bezig zijn. De eerste man die de keet verlaat ontketent meteen een lachsalvo op de tribune door een sprintje te trekken naar de bus waarna we hem hangend aan de paal naast de chauffeur uit beeld zien verdwijnen. Dan vertrekt een vrouw met klikkende hakjes en een plastic tas aan haar hand. Ook de andere twee gaan naar buiten, eerst apart maar later ontmoeten ze elkaar in het blikveld van de keet en maken contact met elkaar: praten en doen een spelletje. De vrouw van dit stel verzamelt kleine voorwerpen die ze in de zak van haar broek stopt (behalve de gehavende fiets en de stok die ze aansleept maar die daarvoor te groot zijn).

Gerucht Gerucht Gerucht - het uitzicht van binnen naar buiten

Met regelmaat komen de acteurs terug in de keet om even bij te komen. Trekken andere schoenen aan of doen een jas of trui aan of uit. De verzamelde vrouw zeult een enorme bouwsteen naar binnen. Het zal later een kado blijken te zijn voor haar 'speelkameraad'.

Veel voorbijgangers lopen gewoon aan de keet voorbij. Slechts een enkeling lijkt geïnteresseerd in wat zich er afspeelt en neemt de moeite om even verder te kijken. Een meneer op een oranje fiets heeft wel erg veel belangstelling. Hij wil wel weten wat er binnen gebeurt. Hij is er zich niet van bewust dat hij meespeelt in onze voorstelling en dat zorgt voor hilariteit onder de toeschouwers.
De vrouw met de hakjes verwisselt haar 'klik klaks' voor degelijke oude vrouwenschoenen en gaat daarna de straat op als een vrouw die zeer slecht ter been is. Onzeker wankelt ze over de drempels van de stoep en het fietspad naar de overkant van de straat. Wij houden ons hart vast en zien haar in gedachten al vallen en sommige voorbijgangers zien dat ook. Prachtig!

Al met al vliegt het ruime uur dat de voorstelling duurt voorbij en ben ik verrast dat het alweer voorbij is. Waarom doe ik dat niet vaker, gewoon maar kijken en luisteren naar de stad, de mensen, het geluid, de kleine dingen?
Over de voorstellingen van Lotte van den Berg wordt soms gezegd dat ze onbegrijpelijk zijn en dat is misschien ook zo als je op zoek bent naar een oordeel of een mening. In Gerucht laat ze de toeschouwers namelijk vooral kijken en beleven zonder er een oordeel of conclusie aan te verbinden. Voor mij gaat haar werk over terugkeren naar de essentie van de dingen en kijken waar je kiest om de gebeurtenissen te beïnvloeden en wat het effect is van je handelen tot in het kleinste detail. Daarmee wordt het in die doos van 10 x 10 meter een belevenis op de 'vierkante millimeter' waarvan ik in ieder geval zeer heb genoten.

Ik schreef eerder al eens over een workshop die Lotte van den Berg gaf op het Festival Nieuwe Grond iin 2006. Lees dat artikel hier.

Festival aan de Werf - website
Lotte van den Berg - webpagina

Regie:
Spel: , , en
Geluidsontwerp:


Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.