Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

24 Mei 2007

Kuifje komt tot leven in De Zonnetempel

Op de brandstapel (foto Luk Monsaert) Henk Poort als Kapitein Haddock (foto Mieke Kreunen) Bianca Castafiore (foto Luk Monsaert)
Door Mieke Kreunen met foto's van Luk Monsaert en Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Ik moet ergens op zolder nog wat oude Kuifje albums hebben liggen zoals De Blauwe Lotus, Raket naar de maan en De Zaak Zonnebloem. Veel gelezen zijn ze en na al die jaren op zolder zijn ze ongetwijfeld muf en stoffig. Toen ik voor het eerst hoorde van de musical Kuifje, de Zonnetempel kon ik de geur van die oude stripboeken bijna ruiken maar sinds 22 mei j.l. - de honderdste geboortedag van Kuifjes geestelijke vader Hergé - doet Kuifje weer fris en fruitig aan want hij leeft in Rotterdam! Samen met zijn trouwe vrienden Bobbie, Kapitein Haddock, Professor Zonnebloem, Jansen & Janssen en natuurlijk de Milanese nachtegaal Bianca Castafiore is hij neergestreken in het Nieuwe Luxor Theater om daar zijn avonturen in de Zonnetempel te laten zien. Op de première stond het Nieuwe Luxor geheel in het teken van Kuifje zodat het geen verwondering wekte dat de genodigden ontvangen werden met zakjes heerlijke Belgische frieten. Toen het publiek eenmaal goed en wel in de zaal zat had men nog een andere verrassing in petto. Het publiek werd verzocht op te staan terwijl het Syldavisch volkslied klonk ter ere van Koning Muskar XII van Syldavië die de première met zijn vorstelijke aanwezigheid kwam opluisteren. Zoals de trouwe lezers weten hebben een aantal van Kuifjes avonturen zich in Syldavië afgespeeld en onze reporter spreekt dan ook vloeiend Syldavisch.

 In De Zonnetempel - een herneming van de musical die zo'n vijf jaar geleden in België speelde - gaat het om een heilig Incagraf in Peru dat geopend wordt door een expeditie van zeven geleerden. Ze nemen de mummie van Rascar Capac mee en halen zich daarmee de vloek van de Zonnegod op de hals. Kuifje en zijn vriend kapitein Haddock wonen een concert van Bianca Castafiori bij als ze bij de kwestie betrokken raken. De zeven geleerden raken namelijk één voor één geveld door een geheimzinnig ziekte en als dan later ook Professor Zonnebloem verdwijnt gaan Kuifje, Bobbie en Haddock op onderzoek uit. Ze reizen naar Peru waar ze vernemen dat Zonnebloem zich bevindt in de Zonnetempel. Maar dan belanden ze op de brandstapel als Grote Inca hen straft voor het betreden van de heilige tempel. Gelukkig verzint Kuifje een oplossing voor deze netelige situatie en komt alles toch nog goed. Een illuster driemanschap bestaande uit regisseur Frank Van Laecke, componist Dick Brossé en scriptschrijver Seth Gaaikema hebben hun fantasieën bij de avonturen van de jonge reporter omgezet in werkelijkheid. Gaaikema stelt dat Kuifje eigenlijk een 'world-wide surfer' was voordat er sprake was van een web die met Bobbie per vliegtuig, boot of trein naar vreemde landen reisde. Hij ontdekte andere culturen en greep in als hij onrecht of onraad rook en maakte overal vrienden. Brossé liet zijn gedachten gaan over Kuifjes liefdesleven en kwam tot de conclusie dat hij dat niet had. In feite was de jonge verslaggever nagenoeg sexloos. Kende hij geen liefde dan? Jazeker wel, onvoorwaardelijke liefde voor zijn allerbeste vriend Bobbie! Brossé schreef daarom een prachtig liefdesliedje dat Kuifje zingt als het er op lijkt alsof Bobbie voor altijd weg is: 'Bobbie en ik'.

Kuifje laat zich vliegen (foto Luk Monsaert) In de Incatempel (foto Luk Monsaert) Cast & creatives (foto Mieke Kreunen)

De karakters uit het verhaal komen in de musical echt tot leven en zijn ook levensecht. Het is niet moeilijk voor ons om de stap te maken van de stripfiguren naar de personages van vlees en bloed omdat ze zo ontzettend lijken op hun tweedimensionale beeldtenissen. Niet alleen uiterlijk is dat het geval maar vooral ook in gedrag en eigenaardigheden, want die bezitten alle hoofdrolspelers in ruime mate. De stap van twee naar drie dimensies heeft ook wat diepgang in de karakters met zich gebracht. Zo zien we dat dramaqueen Bianca Castafiori ook een hele eenzame vrouw is en dat kapitein maar geen afscheid kan nemen van zijn whisky, zelfs niet als hij de dood in de ogen kijkt. Hun duet is één van de hoogtepunten van de voorstelling. De musical heeft lekker veel vaart en de scènes wisselen elkaar vlot af met name in het eerste deel. De kostuum van Yan Tax zijn prachig net als de decors van Paul Galli waarbij met name het doolhof in de tuin van Zonnebloem, de haven, de waterval en de Incatempel het vermelden waard zijn. Ook het maken van 'uitsnedes' uit het doek zorgt voor mooie effecten en geeft bovendien de mensen backstage de kans achter het kader changementen te verzorgen. Veel wisselingen van decor vooral in het tweede deel waarvan (heel vernuftig) een deel van het verhaal wordt verteld met behulp van een stukje tekenfilm als achtergrondbeeld bij een scène van Bianca Castafiore die denkt aan haar vrienden. Er ging wel hier en daar wat fout in de changementen en de boekenkast in het kantoor van Bergamot stond vervaarlijk te wankelen maar dat zij ze vergeven. Geweldige vondst ook om een soort luchtbrug te gebruiken in het decor die ondermeer dienst doet als onderaardse gang, hospitaal en boot. De casting is heel goed gedaan voor deze productie. Jelle Cleymans weet een levensechte Kuifje neer te zetten met precies de juiste mengeling van vastberadenheid, naïeviteit en schranderheid die de stripheld ook heeft. Het zal niet lang duren voordat Cleymans in Nederland net zo bekend is als hij in België is. Helemaal fantastisch vond ik ook Henk Poort als kapitein Haddock die vanuit de grond van zijn hart het 'Duizend bommen en granaten' kan laten schallen en als Miranda van Kralingen zingt: 'Ik lach bij 't zien van mijn schoonheid in dees' spiegel' dan verwacht je echt dat de ruiten uit hun sponningen springen. Wat een comédienne en wat een stem! Maar ook Jansen & Janssen en Zonnebloem worden perfect neergezet en natuurlijk niet te vergeten Bobbie, een glansrol voor Irish soft coated wheaten terriers Zohra en Zihna. Chapeau voor Kalinka Verschraegen (Fleur) en Dries de Vis (Zorrino) want zij speelden als volwaardige musicalacteurs met perfect zuivere zangstemmen.

Bobbie (foto Mieke Kreunen) Het trapmoment op de after party (foto Mieke Kreunen)

Ik heb zeer van genoten van deze productie en ik hoorde niet anders dan enthousiaste geluiden om mij heen. Een aanrader dus en exclusief te zien in Rotterdam want Kuifje houdt zich aan het nationale devies van Syldavië: 'Eih bennek eih blavek' en wie een woordje Syldavisch spreekt snapt meteen dat hij dan bedoelt: 'Hier ben ik en hier blijf ik'. Luister hier naar een interview dat Jacques Nachtegaal had met hoofdrolspeler Jelle Cleymans. Kuifje, de Zonnetempel - website Cast Kuifje - Bobbie - Zohra & Zihna Kapitein Haddock - Bianca Castafiore - Jansen & Janssen - en Professor Zonnebloem - Grote Inca - Bergamot - Zorrino - e.a. Fleur - e.a.


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.