Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: STRAATTHEATER, MUZIEK, DANS, CIRCUS EN SHOW

10 Mei 2007

De magische wereld van Afrika! Afrika!

Foyer met schitterende kroonluchters Tentscape Afrika! Afrika! Eten in Afrikaanse sferen
Door Mieke Kreunen met foto's van Afrika! Afrika! en Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Afgelopen week reisde Cultuurpodium.nl naar Keulen waar de wervelende show Afrika! Afrika! op dit moment volle zalen - of beter gezegd tenten - trekt. De circusshow Afrika! Afrika! is een initiatief van de Oostenrijker André Heller die al een lange staat van dienst heeft als het gaat om interessante en vernieuwende kunst- en cultuurprojecten. Heller reisde veel door Afrika en hij ontmoette er veel straatartiesten en muzikanten die hem enorm inspireerden met hun energie en levensvreugde. Dat deed hem besluiten een groot aantal getalenteerde Afrikaanse artiesten en musici naar Europa te halen waar hij met Afrika! Afrika! een podium creëerde om Europa kennis te laten maken met hun rijkgeschakeerde cultuur.

In het Afrikaanse circus wordt acrobatiek gecombineerd met dans, muziek, sport en spirituele uitingen. D t en de enorme energie van de artiesten maakt deze show uniek en enig in zijn soort. Hoewel de titel 'circus' gebruikt wordt om te show te duiden is Afrika! Afrika! een veel theatralere show dan het traditionele circus biedt en moet het eerder vergeleken worden met andere shows die ook ooit vanuit het straattheater ontstonden zoals Cirque du Soleil. De show vindt plaats in een enorm 'tentscape' opgetrokken Moorse stijl met prachtig beschilderde muren, veel spiegels, glanzend koper en bont gekleurde Berberse tapijten op de vloer. Een labyrinth van schaarsverlichte gangen leidt de bezoekers naar de bars, de galerie, het restaurant of de hoofdtent van het complex die maar liefst 26 meter hoog is en plaats biedt aan meer dan 2000 toeschouwers. Aan het plafond van de foyer hangen gigantische kroonluchters speciaal voor deze tent ontworpen en gemaakt van 'waardeloos materiaal'. De inrichting, de belichting en geluiden die overal te horen zijn zorgen er voor dat je je in een andere wereld waant zodra je een voet over de drempel hebt gezet.

Fabeldierenkostuums Slangenvrouw rust eventjes uit Nog meer fabeldieren

Enkele breakdancers komen uit Frankrijk en de fietsende basketballers zijn Amerikaans maar het grootste deel van de jonge mannen en vrouwen die te zien zijn in Afrika! Afrika! komen uit Zuid-Afrika, Guinee, Namibië, Senegal, Burkina Faso, Ghana, Tanzania, Kenia, Ivoorkust, Egypte, Marokko, Angola, Gabon, Martinique en Ethiopië. De culturele verschillen tussen het leven in Afrika en Europa zijn groot en dat gaat veel verder dan al dan niet leven met de klok. Maar om te zorgen dat alle artiesten ook daadwerkelijk tijdig aanwezig zijn voor de show worden ze per bus van hun pensions afgehaald en na de show ook weer terug gebracht. Ook in andere opzicht hebben de artiesten uit Afrika en de technici en producenten uit de westerse wereld een bevredigende manier van 'samen werken' gevonden.

Voor de show namen wij een kijkje backstage bij de artiesten die druk doende waren met hun warming-ups. Het is - net als bij andere producties - een gezellige chaos achter de schermen waar twee trommelaars zitten in te spelen vlak naast een groep artiesten die in zichzelf gekeerd bezig zijn met hun gebed, het hoofd - zoals dat voorgeschreven is - in de richting van Mekka. In de make-up afdelingen zitten vrouwen hun ogen en lippen bij te werken terwijl de mannen prachtige fel gekleurde strepen op hun gezicht trekken. Tussen de maskers en kostuums van het 'fabeldierennummer' heeft ook 'contortionist' Nokulunga Buthelezi een plekje gevonden waar ze zich in alle rust kan opwarmen en concentreren op haar optreden. Ondertussen klinkt overal muziek, getrommeld en gezang. Lees in een volgend artikel meer over de show.

Afrika! Afrika! - website
Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.