Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: POP-ROCK

30 April 2007

Vernieuwd Poppodium De Kelder aanwinst voor Amersfoort

New Cool Collective Poppodium De Kelder Chris Chameleon
Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)

Bijna iedere stad van een redelijke omvang heeft tegenwoordig wel een poppodium waar lokale, regionale talenten maar ook landelijk bekende groepen hun optredens doen. Amersfoort is een groeistad met momenteel zo’n 140.000 inwoners. Zeventien geleden vestigde zich onder de grond op de plek waar ooit de Grachtkerk aan het Lieve Vrouwekerkhof stond, poppodium De Kelder. De Kelder was gevestigd onder het toen nieuw gebouwde Theater De Lieve Vrouw. Voor destijds, zoals gezegd 17 jaar geleden, was dat helemaal prima.

Het poppodium met als bijnaam ‘huiskamer van Amersfoort’ was niet groot maar voldeed aan de wensen. Gerenommeerde groepen als Bettie Serveert, Urban Dance Squad, Claw Boys Claw waren destijds geen uitzondering in de programmering. Ook de voorpremière van de eerste tour van Junkie Xl in ’97 stond ooit in De Kelder. Ondertussen had het podium de status van kernpodium verworven en dus de garantie op subsidie voor het organiseren van optredens. Na de Volendambrand van 2001 moest De Kelder uit veiligheidsoverwegingen echter snijden in de capaciteit en raakte daarmee zowel status als subsidie kwijt. Moeilijke tijden braken aan.

New Cool Collective De oude kelder Techniek bij New Cool Collective

Inmiddels in 2007 heeft de stichting de toezegging gekregen dat ze bij het realiseren van het nieuw te bouwen Eemcentrum in 2009 een compleet nieuw onderkomen krijgt. Die locatie zal uiteindelijk ruimte bieden aan twee zalen met capaciteiten van respectievelijk 650 en 150 bezoekers.
Theater De Lieve Vrouw bovenbuurman aan de Lieve Vrouwestraat had sterk de wens, omdat ze uit haar jasje gegroeid was, om uit te breiden. De ruimte die de Kelder innam behoorde bij de beoogde uitbreiding. En zodoende sloot de Kelder eind december 2006 met een spetterend optreden van The Sheer.

En afgelopen weekend was het moment aangebroken dat het poppodium haar nieuwe zaal, gevestigd in een voormalige lijmfabriek Rohm & Haas aan de Kleine Koppel (op nog geen tien minuten loopafstand van het station Amersfoort) in gebruik nam. Deze zaal heeft plaats voor 350 bezoekers en is daarmee een 'groeilocatie'. Met het verkrijgen van deze nieuwe locatie hoopt de stichting ook spoedig weer tot de kernpodia te behoren met alle voordelen van dien.

Ook ik was afgelopen zaterdag, nieuwsgierig als ik was, afgereisd naar de nieuwe Kelder. De locatie lijkt ideaal. Vlak bij het stadscentrum in een dunbevolkt gebied met optimale parkeermogelijkheden. De oude Kelder was zoals eerder gezegd ondergronds en oogde wat shabby. Vaste bezoekers zullen dit prima gevonden hebben; voor nieuwkomers was het echter niet zo toegankelijk. De nieuwe Kelder is bovengronds en oogt fris met haar rode gevel. Bij binnenkomst van het pand kom je in een ruime, soort van foyer, met daarin bar, garderobe en ingangen naar toiletten. Daaraan grenzend is meteen de grote zaal. Een zaal die niet zo groot oogt maar toch een capaciteit heeft van 350 bezoekers. Intiem en toch ruim genoeg.

publiek tijdens de opening Opening De Kelder Opening De Kelder

Na een introductiefilmpje van Bram de Wijs over popcultuur in Amersfoort verzorgde de Zuid Afrikaanse singer/ songwriter Chris Chameleon het voorprogramma. Niet veel later volgden een aantal korte toespraken richting oude- en nieuwe Kelderdirecteuren en opende wethouder Jelle Hekman de vernieuwde Kelder. Een spetterend optreden van de New Cool Collective volgde. Inhoudelijk zal ik niet op het optreden ingaan. Terwijl de muziek maakte dat mijn hele lijf in beweging kwam probeerde ik ook nog te fotograferen (moeilijk genoeg met zo’n swingend lijf); notities maken kon er niet nog eens bij. Het was gewoon super; wat een rasmuzikanten, wat een gedrevenheid; een topact die zowel het jonge als het oudere publiek inpakt.

De kop is er af. Amersfoort is er rijp voor. Een nieuwe Kelder. Nu in de ‘groeifase’ en in 2009 een podium dat zich hopelijk kan meten met Nederlands aansprekendste.

De Kelder - website
Keihard in de Keistad - website
New Cool Collective - website
Chris Cameleon - www.chrischameleon.com

New Cool Collective:
Benjamin Herman - alt sax/dwarsfluit
David Rockefeller - trompet/flugelhorn
Anton Goudsmit - gitaar
Willem Friede - keyboards
Leslie Lopez - bas
Joost Kroon - drums
Frank van Dok - percussie
Jos de Haas - percussie
Gebruikte Tags: , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.