Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: JAZZ, POP-ROCK, MULTIMEDIA, WERELDMUZIEK

23 April 2007

Finale eerste editie van de Prix du Port

Sachiko Ueyama (foto Roy Beusker) Sachiko Ueyama met haar dansers Sachiko Ueyama (foto Roy Beusker)
Door Mieke Kreunen met foto's van Roy Beusker en Mieke Kreunen
(klik voor vergroting)


De Prix du Port is een nieuwe prestigieuze prijs voor muzikaal toptalent van het Rotterdamse conservatorium Codarts. Op zaterdag 21 april vond in het nieuwe Luxor Theater de finale plaats van het concours in een avondvullend programma dat gepresenteerd werd door cabaretière Brigitte Kaandorp. Gastoptredens werden verzorgd door Tania Kross en Henk Meutgeert, die het Rotterdam Symphonix Jazz Orchestra dirigeerde.

De avond werd geopend door Brigitte Kaandorp die zich presenteerde als finaliste van de Prix du Port met haar geheel eigen versie van Die Walk ¼re, van Richard Wagner in een arrangement van Willem Friede. Kaandorp neemt daarbij alle rollen op zich en dat is met de wisselingen van hoofddeksels beslist geen eenvoudige zaak. Wel zit door de luchtigheid van deze opening de stemming in de zaal er meteen in. En dan is het de beurt aan de vijf èchte finalisten.

Erminia Fernandez Cordoba is geboren in Argentinië en naar Codart gekomen vanwege de latinafdeling. Ze zingt, begeleid door haar trio, een aantal gepassioneerde latinnummers en laat zien dat ze zo jong als ze is toch haar eigen stijl in de muziek aan het ontwikkelen is: melancholisch en doorleefd maar toch vol hoop en levenlust. Erminia Fernandez Cordoba (foto Roy Beusker) Sachiko Ueyama met de jury Lori McKenzie (foto Roy Beusker)

Jornt Jan Bras is drummer maar wel een hele bijzondere. Hij mixt de geluiden op zijn drumstel met die van allerdaagse dingen die hij als samples in zijn laptop heeft opgeslagen. Niet alleen laat hij deze 'sounds of the city' horen maar hij maakt ze ook nog visueel door de bijbehorende beelden te laten zien op een enorm scherm tegen de achterwand. Hij 'speelt' met het beeld en het geluid en we zien allerlei geluiden langs komen: stromend water, het afstempelen van een strippenkaart, het openen van een blikje, afstrijken van lucifers, het knakken van een HEMA-worst en nog veel meer. Een verrassende combinatie van beeld en ritme.

Lori McKenzie is geboren in Winnipeg (Canada) en kreeg tien jaar klassieke zangles. Ze heeft een prachtige stem die - zoals Brigitte Kaandorp opmerkte - in de verte inderdaad een beetje doet denken aan die van landgenote Joni Mitchell. Ze zingt een tweetal prachtige ballads die ze schreef samen met haar gitarist Inger. Wellicht door haar klassieke achtergrond heeft ze een fantastische stembeheersing waardoor ze haar muziek een extra dimensie kan geven en heel heel sfeervol optreden neerzet.

Sachiko Ueyama komt uit Japan en maakte in Finland - waar ze klarinet studeerde - kennis met basklarinettist Henri Bok van het Rotterdamse Conservatorium. Ze was meteen helemaal weg van de basklarinet en besloot in Rotterdam verder te studeren. In haar optreden brengt zij samen met een drietal Japanse dansers een sprookje uit haar moederland in beeld. Betoverend is wellicht het woord dat het beste past bij haar performance waarin ze met haar basklarinet, die bijna net zo groot is als zijzelf, danst en musiceert over de witte slang die regen gaat brengen. Een heel actueel thema gezien de droogte die er op dit moment is in Nederland. De prachtige warme klanken van haar basklarinet vormen de basis voor een indrukwekkende theatrale voorstelling.

Jornt Jan Bras (foto Roy Beusker) De finalisten met Brigitte Kaandorp Kilke van Buren (foto Roy Beusker)

Kilke van Buren wiens droom het is om ooit te schitteren op West End, sluit de rij met drie nummers waarin ze laat zien dat musical haar op het lijf geschreven is. Haar expressieve vermogen is groot en ze kan haar nummers met de nodig overtuiging neerzetten. Ze brengt een ode aan Rotterdam waarvan zij de tekst schreef en haar vader de muziek. Ze sluit af met een aandoenlijk nummer dat ze zelf schreef en dat gaat over haar vader.

Na de pauze gaat het programma verder met twee swingende nummers gespeeld door het Codarts Symphonic Jazz Orchestra onder leiding van Henk Meutgeert. Daarna betreedt Tania Kross het podium en zij brengt samen met het orkest Habanera (uit Carmen), My Man is Gone Now (uit Porgy and Bess) en het beroemde Caravan van Duke Ellington. Tijd genoeg voor de jury om zich te kwijten van de ingewikkelde taak om uit de vijf totaal onvergelijkbare optredens van de finalisten een winnaar aan te wijzen.

De jury van de Prix du Port bestond in deze eerste editie uit: fadozangeres Cristina Branco, toetsenist Mike Garson (o.a. David Bowie), programmeur Neil Wallace (Concertgebouw De Doelen), orkestdirecteur John Floore (Limburgs Symponie Orkest) en theaterregisseur Gijs de Lange. Samen met de kandidaten betraden zij het podium voor het grote moment. Nadat alle kandidaten een penning, ontworpen door beeldhouwer Eric Claus, overhandigd was werd de verdiende winnaar bekend gemaakt: Sachiko Ueyama. Zij wint niet alleen een beeld van Eric Claus maar ook een geldbedrag van 10.000 euro.
Hoewel ik absoluut aangenaam verrast was van het niveau van de kandidaten en van alle optredens zeer heb genoten kan ik het met de keuze van de jury helemaal eens zijn om de prijs te geven aan de kandidaat die met haar totale performance de meeste indruk maakte.

Tania Kross Brigitte Kaandorp met Die Walk ¼re (foto Roy Beusker) Tania Kross en Henk Meutgeert

De Prix du Port heeft een waardig winnares in de Japanse Sachiko Ueyama en de finale avond bood een compleet avondvullend programma van hoge kwaliteit. Dat is mede te danken aan regisseurs Jos Thie en Pieter Athmer die niet alleen de finalisten begeleidden op weg naar de finale maar ook verantwoordelijk waren voor de regie van de finale-avond.
De Prix du Port is een initiatief van het Nieuwe Luxor Theater, Codarts en het Havenbedrijf Rotterdam (klik hier voor meer foto's).

Prix du Port 2007 - website
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.