Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK

18 April 2007

Prachtige fado met Mario Pacheco en special guest Mariza

Club de Fado met Mariza Club de Fado met Mariza Club de Fado met Mariza
Door Serge Julien met foto's van Eric van Nieuwland (klik voor vergroting)

Afgelopen februari deed het Paard van Troje een interessante en ook wat opmerkelijke wending in haar evenementen agenda door een fado concert te programmeren. Niemand minder dan Cristina Branco vereerde een tot de nok toe gevulde club met een uitstekend optreden maar dat toch een wat verwarde nasmaak had door de lokatie waar normalitair pop, rock, blues en dance de boventoon voeren. Daarnaast had het publiek wat rumoerige momenten. Toch roept het aangekondigde optreden van Mario Pacheco met speciale gast Mariza enige nieuwsgierigheid op en maken we toch weer de stap naar een van de best clubs in Nederland voor een avondje fado.

Het programma van vanavond heet “Club de Fado presenteert Mario Pacheco & special guest Mariza”. Clube de Fado is een begrip in het oude gedeelte van Lissabon. Luisteren naar traditionele fado muziek in een relaxte en ongedwongen sfeer. Pacheco is binnen de fado een alom gewaardeerd Portugees gitarist en vooral bekend als schrijver voor o.a. Mariza. In Nederland heeft hij nog niet eerder opgetreden. Zojuist is het album plus DVD A Musica e a Gitarra uitgekomen waarop Pacheco wordt bijgestaan door een aantal gasten. Het uitgevoerde werk van vanavond is een goede weergave van wat er op de CD valt te genieten. De zaal in het Paard van Troje is voor de gelegenheid voorzien van een aantal tafeltjes met hier en daar wat krukjes erom heen. Ook op de eerste loopbrug die lichtelijk is opgesierd staan krukken. Het concert is niet uitverkocht waardoor er voldoende ruimte is in de zaal. Het geeft een relaxte en aangename sfeer die toegankelijker is dan het overvolle karakter bij het concert van Cristina Branco twee maanden geleden.

Club de Fado met Mariza Club de Fado met Mariza Club de Fado met Mariza

Het optreden van Pacheco is aanvankelijk wat statisch doordat hij en zijn begeleiders rustig op een stoel zitten te musiceren. Dat neemt echter niet de schoonheid weg van instrumentale stukken als Um Outro Olhar en Canto Da Sereia Encantada. Pacheco speelt geïnspireerd en toont aan een begenadigd speler te zijn op de Portugese gitaar. Hij lijkt een neus te hebben voor het componeren van pakkende en prachtige lyrische melodieën. Zijn eerste gast is Marta Pereira da Costa die tijdens de eerste helft van het optreden de Portugese gitaar zal spelen. Echter is deze rol maar heel bescheiden en is de indruk dat ze niet direct veel toevoegt aan de muziek. Vervolgens wordt het gezelschap bijgestaan door de zanger Rodrigo Costa Felix die een viertal liedjes komt zingen waaronder een mooie Soneto da Fidelidade. Felix heeft een mooie en zuivere stem, alleen lijkt er nog iets meer kracht in te mogen en is de houding wat statisch. Toch is de kwaliteit van de muziek als geheel prima in orde.

Na een pauze van 30 minuten betreden Pachico en zijn twee begeleiders opnieuw het podium om ondermeer twee odes te doen aan twee van de belangrijkste Portugese gitaristen, te weten Carlos Paredes en Fontes Rocha. Twee bloedstollend mooie composities die de liefde van Pacheco voor de gitaristen onverbloemd tot uiting brengt. Is de tweede helft van de show nog maar een paar mooie composities oud, met de podiumverschijning van speciale gast Mariza worden de liedjes van een dubbele dosis kracht voorzien. De in Mozambique geboren maar in Lissabon opgegroeide fado zangeres heeft de afgelopen jaren internationaal enorm succes geoogst en ook in Nederland wordt ze op handen gedragen en trekt ze volle zalen (ze heeft zojuist een serie optredens afgesloten in ons land). Haar meest recente CD Transparente is ook hier een groot verkoopsucces. De charismatische zangeres met de opvallend korte platina blonde coup heeft een dijk van een stem waarin veel emotie en melancholiek schuil gaat en waarmee ze in staat is een traan bij je los te maken. Mariza weet met haar expressieve gebaren en warme en mooie uitstraling de harten te stelen van het publiek dat geboeid staat te luisteren en te kijken als ze prachtige en gedreven vertolkingen doet van ondermeer Ha Uma Musica do Povo en Cavaleiro Monge. Een indrukwekkende performance die je even helemaal weghaalt uit je reguliere leventje.

Club de Fado met Mariza Club de Fado met Mariza Club de Fado met Mariza

De naam van Mariza zal veel bezoekers vanavond hebben aangetrokken om naar het Paard te komen en als speciale gast heeft ze een enorme indruk achtergelaten maar laten we niet vergeten dat zij ook in de gelukkige omstandigheid is van de aanwezigheid van Pachico die voor haar nummers heeft gecomponeerd en daarmee dan ook een deel is van Mariza’s uitstekende performance. Het gehele optreden van vanavond is dan ook een meer dan aangename kennismaking met Mario Pacheco’s muzikale visie. Hij bezit een geweldige techniek op de Portugese gitaar en weet prachtige stukken te componeren. Als we na afloop van het concert de sympathieke man nog even spreken blijkt hij het enorm naar zijn zin te hebben gehad en hoopt hij nog eens terug te mogen komen. Ondergetekende hoeft over die wens niet te twijfelen en hoopt Mario Pacheco nog eens op de planken van een aantal gerenommeerde theaters van de vaderlandse podia te zien want dat verdient deze man.

Gezelschap
“ Portugese gitaar
“ klassieke gitaar
“ contra bas

Gastrollen
- zang
“ zang
“ Portugese gitaar

DVD's en CD
Mariza - Concerto Em Lisboa<br />Mariza
Mariza - Concerto Em Lisboa
Mariza
Transparente<br />Mariza
Transparente
Mariza
A Musica E A Guita.. Dvd
Mario Pacheco

Gebruikte Tags: , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.