Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL, MUZIEK

4 April 2007

Loes Luca speelt vaudeville-ster Sophie Tucker

Sophie Tucker Sophie Tucker Sophie Tucker
Door Mieke Kreunen met foto's van Ben van Duin (klik voor vergroting)

Als Nénette trok Loes Luca negen jaren lang volle tenten met haar Zézettes. Nénette was een Fran §aise die beslist geen blad voor de mond nam en in met een zwaar Frans accent doorspekt Nederlands haar liedjes zong. Nénette is na haar laatste voorstelling op De Parade weer terug naar Frankrijk maar Loes' repertoire blijkt nog meer originele en bijdehande dames te bevatten. Dit seizoen speelt ze Sophie Tucker, een vaudeville-ster uit het Amerika van de eerste helft van de vorige eeuw, aan wie alles 'larger than life' was. Zingen kon ze maar verder had ze op haar grote mond na niks mee. Ze miste de looks en dat werd zelfs zo'n probleem dat de meisjes van Ziegfeld Follies weigerden met haar op het toneel te staan. Toch werd ze een ster dank zij haar unieke combinatie van drama en zelfspot.

Hoewel Loes Luca's fysiek (tenger) weinig weg heeft van dat van Sophie Tucker is het wel een rol die haar op het lijf geschreven is. De zelfspot, het drama en de grote mond passen Luca als een comfortabele jas, of misschien moet ik in dit geval een dikmaakpak zeggen omdat ze dat in deze rol draagt. De song van Tucker waren Luca al bekend want voor Nénette et les Zézettes was ze altijd op zoek naar goede damesnummers. Sophie Tucker Sophie Tucker Sophie Tucker

Op een dag werd Luca door Willem Breuker benaderd met het nummer 'Make it legal, mister Segal' en toen ontstond als snel het idee om over leven en muziek van Sophie Tucker een programma te maken. In de voorstelling wordt in retropectief de moeizame weg naar succes van Sophie Tucker in beeld gebracht, haar ongelukkige keuze van mannen en de verstoorde verhouding met haar familile. Ferdi Janssen is in verschillende rollen en functies de sidekick van Luca en ook de musici van het Willem Breuker Kollektief spelen mee als dat zo in de scènes van pas komt.

Wij zagen de première van 'Sophie Tucker, the last of the Red Hot Mammas' op 17 maart j.l. in de Rotterdamse Schouwburg en misschien lag het aan de premièrezenuwen maar ik vond dat het stuk moeizaam op gang kwam. Pas in het tweede deel kwam Luca lekker in haar rol en begon de voorstelling lekkerder te lopen. Misschien is het verhaal van de hand van Niek Barendsen ook wat te dunnetjes en te enkelvoudig om een hele voorstellling lang te kunnen boeien en dat wreekt zich met name in het eerste deel van de voorstelling als 'we er nog in moeten komen'. Dat kan zelfs Loes Luca niet teniet doen.

Toch maakt het tweede deel, dat toepasselijk wordt afgesloten met het nummer My Jiddische Mama als Sophie's moeder blijkt te zijn overleden, dank zij sterk spel en dito zang van Loes Luca veel goed. Voor wie van jazzy muziek houdt is er in ieder ook geval veel te genieten in deze voorstelling want daarvan komt allerlei prachtigs voorbij. De vormgeving van de productie is eenvoudig maar aardig gevonden met alle platte decorstukken en rekwisieten van A.M.C. Fok.

Sophie Tucker Sophie Tucker Sophie Tucker

De voorstelling is nog tot begin mei te zien op alerlei plaatsen in Nederland. Kijk voor speellijst en meer informatie op de website.

Sophie Tucker - website

Cast
Zang: Loes Luca
Spel: Loes Luca & Ferdi Janssen
Muziek: Willem Breuker Kollektief
Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.