Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: KLASSIEKE MUZIEK

3 April 2007

Passietijd en Bach


In de passietijd luisteren veel mensen naar de Matth ¤us Passion, een gewoonte die in Nederland - mede door toedoen van Willem Mengelberg in Amsterdam en de Nederlandse Bachvereniging in Naarden - is ontstaan. Op Goede Vrijdag 1922 werd de Matth ¤us Passion voor de eerste keer uitgevoerd in de Grote Kerk van Naarden en dat zou het begin worden van een jaarlijkse traditie die tot de dag van vandaag voortduurt. In die tijd voerde Willem Mengelberg in Amsterdam romantischer en flink gecomprimeerde versie van de Matth ¤us Passion uit in het Concertgebouw waarbij hij koren gebruikte van soms wel 450 zangers. De Nederlandse Bachvereniging hechtte er aan juist de vrijwel complete versie ten gehore te brengen als tegenwicht tegen deze Amsterdamse versie.

De recitatieven van de Matth ¤us Passion zijn gebaseerd op hoofdstuk 26 en 27 van het Evangelie naar Mattheus terwijl de teksten van de aria's, arioso's en koralen geschreven zijn door Bachs vaste tekstschrijver Picander. Het werk is geschreven voor twee koren hetgeen ten tijde van Bach tamelijk gebruikelijk was. De koren spelen soms een eigen rol en op andere momenten in het stuk vormen ze samen één groot koor. De Evangelist is de verteller van het lijdens- en stervensverhaal van Jezus en die vertelling wordt afgewisseld door recitatieven, aria’s en koralen. In 2006 maakte Jan Rot een Nederlandstalige hertaling van de Matth ¤us Passion die werd uitgevoerd door het Residentie Orkest, Het Residentie Bachkoor en het Haags Matrozenkoor. Ook de dichter Jan Engelman maakte een vertaling van de Matth ¤us Passion, maar deze vertaling kreeg weinig waardering. Wijzelf bezochten vorig jaar de eigentijdse versie die Egon Kracht maakte van Bachs meesterwerk.

Bovenaan dit artikel vind je twee filmpjes. De eerste is nr. 39 uit de Matth ¤us, de prachtige aria gezongen 'Erbarme dich' en het tweede filmpje is het overbekende slotkoor nr 68 'Wir setzen uns mit Tr ¤nen nieder'. Het komt de vloeiende vertolking van de filmpjes soms ten goede om ze eerste even te laten laden alvorens ze worden afgespeeld (direct na de start even pauzeren totdat het filmpje grotendeels geladen is). Ook de andere delen van de Matth ¤us zijn op YouTube te vinden.

Als je na het spelen van de filmpjes het hele stuk wel een keer live wilt bijwonen dan is op de Bachagenda te vinden waar het allemaal wordt uitgevoerd.
Gebruikte Tags: , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.