Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

27 Maart 2007

Steel Magnolias, desperate housewives avant la lettre

Steel Magnolias (foto Roy Beusker) Steel Magnolias (foto Roy Beusker) Steel Magnolias (foto Roy Beusker) Door Mieke Kreunen met foto's van Roy Beusker (klik voor vergroting)

Op zondag 25 maart ging het toneelstuk Steel Magnolias in première in Schouwburg Het Park in Hoorn. Steel Magnolias, oorspronkelijk gemaakt als toneelstuk door Robert Harling, werd vooral bekend door de film uit 1989 met in de hoofdrollen Dolly Parton, Sally Field, Julia Robert, Olympia Dukakis, Shirley McLaine en Darryl Hannah. De film is een echte tearjerker en won in 1990 The People’s Choice Award. Steel Magnolias speelt zich af in de schoonheidssalon van Trudy (Karin Bloemen) in een klein provinciestadje. Trudy is net Anelle (Sylvia Hoeks), een nieuwe meisje, aan het inwerken als Shelby (Caro Lenssen) arriveert om zich mooi te laten maken voor haar huwelijk, dat die dag zal plaatsvinden. Gaandeweg komen ook de andere vaste klanten van de salon binnen: Claire, de voormalige burgemeestersvrouw die niet zo goed weet wat ze met haar tijd en geld aan moet (gespeeld door Diana Dobbelsteen), Marleen, Shelby’s moeder (gespeeld door Renée Soutendijk) en Louise, een grote mopperkont met een scherpe tong en een klein hartje (gespeeld door Nelly Frijda). De zes vrouwen zijn stuk voor stuk uitgesproken persoonlijkheden die elkaar letterlijk en figuurlijk vinden in de salon van Trudy.

Daphne Deckers vertaalde het stuk naar het Nederlands en regisseur Frans Weisz gaf het verhaal accenten in vier delen die zich vooral concentreren rond de hoogtepunten in het leven van Shelby. Terwijl de jaren verstrijken wordt zij namelijk “ tegen het doktersadvies in “ zwanger en dat is een keus die vertrekkende gevolgen zal hebben en waardoor zal blijken hoe veelbetekenend de vriendschap is tussen de vrouwen.

Steel Magnolias (foto Roy Beusker) Steel Magnolias (foto Roy Beusker)

Ook bracht Weisz het aantal rollen terug naar zes, die van de vrouwen waar het verhaal immers om draait. Het stuk zit vol humor en er valt veel te lachen waarbij vooral Louise (Nelly Frijda) en Trudy (Karin Bloemen) regelmatig voor een lachsalvo zorgen. Ook Anelle (Sylvia Hoeks) met haar godsdienstige invalshoek brengt de nodige humor in het stuk. Gaandeweg de voorstelling wordt duidelijk dat er naast alle humor in het leven van de vrouwen ook veel verdriet is. Het delen van dat verdriet is niet voor ieder van de vrouwen even gemakkelijk, zo blijkt. Na de pauze zien we langzaam maar zeker wat meer van die verdrietige kant. Juist dan blijven de vrouwen elkaar steunen en met elkaar lachen, zelfs al gebeurt dat aan het eind van het stuk door de tranen heen. Ook in het publiek moet menigeen een traan wegpinken in het laatste deel waarin vooral Renée Soutendijk imponeert. De cast van deze productie is werkelijk fantastisch en dat geldt zowel voor de ‘veteranen’ Nelly Frijda, Renée Soutendijk en Diana Dobbelman als voor 'toneeldebutante' Karin Bloemen of de 'jonge garde' Caro Lenssen en Sylvia Hoeks, waarvan ook de laatste aangenaam verrast in haar vertolking van Anelle. Goed van regisseur Weisz om een imaginaire vierde wand het podium aan de voorkant te laten begrenzen (de spiegel waarvoor de plot zich voltrekt) waardoor de humor op het toneel niet plat wordt door interactie met de zaal maar in de context blijft van de levens van de zes vrouwen. Het stuk is een soort ‘Desperate housewives’ avant la lettre met eenzelfde combinatie van luchtigheid, heftigheid, menselijk drama en (zwarte) humor. Die humor is voor een deel op het conto te schrijven van Daphne Deckers die vertaalde en allerlei snedigheden in het script verwerkte, maar ook comédiennes Nelly Frijda en Karin Bloemen hebben de lach aan hun kont hangen. Het zal vooral voor Karin Bloemen wel wennen zijn geweest om de grappen niet allemaal te ‘scoren’ zoals ze dat haar shows wel kan doen in interactie met het publiek maar dat lukt goed en dat kom het stuk zeker ten goede.

Steel Magnolias is de zoveelste succesvolle productie van V&V Entertainment dit seizoen en diegenen die het stuk met deze topcast nog willen zien, moeten snel kaarten reserveren. Het stuk speelt relatief kort (maar 60 voorstellingen) en veel voorstellingen waren al voor de premiere uitverkocht. Kijk op de website voor een volledige speellijst waarop ook te zien is voor welke voorstellingen nog kaarten te krijgen zijn. Lees hier het interview met Frans Weisz uit het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag. Luister hier naar de podcast van het interview met Karin Bloemen, hier naar een gesprek met Renée Soutendijk en hier voor het interview met Daphne Deckers. Steel Magnolias - website Cast “ Trudy “ Marleen “ Shelby “ Louise “ Claire “ Anelle “ regie “ vertaling - Single I love you


Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.