Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: DANS

13 Maart 2007

Heads or Tales “ jubileumvoorsteling Galili Dance

Heads or Tales Heads or Tales Heads or Tales
Door Rina Sanders met foto's van Karel Zwaneveld (klik voor groter)
Gezien in de Goudse Schouwburg op 7 maart 2007


Van Galili Dance zag ik vorig jaar twee voorstellingen ‘Exile Within‘ en ‘For Heaven’s Sake’. Wat mij goed is bijgebleven is het enthousiasme dat de groep als geheel overbrengt en de pittige, dynamische uitstraling van de bewegingen, onder andere op sterk ritmisch slagwerk. Ik was dan ook zeer benieuwd naar de jubileumvoorstelling ‘Heads or Tales’ ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de groep.

Speciaal voor deze voorstelling is er nauwe samenwerking met de Rotterdamse Dansacademie, die dit jaar 75-jarig bestaat. 10 van de 20 dansers in ‘Heads or Tales’ zijn studenten van deze opleiding. Naast de live muziek van Percossa zorgen ook 4 strijkers op het podium voor een intense muziekbeleving. Het decor, het licht en de kostuums zijn met extra veel toewijding omringt. ’Heads or Tales’ is een gewaagde blik vooruit, naar de toekomst van hedendaagse dans, mede door het omarmen van jong talent van de dansacademie. Wat gaan de komende 10 jaar Galili Dance bieden, hoe gaat het danslandschap er uit zien, wat gaan de andere kunsten bieden? Het is echter ook een blik terug, het opmaken van de balans van de eerste 10 jaar Galili Dance. Geïnspireerd door de altijd tegenwoordige spanning tussen hoofd en intuïtie of ratio en gevoel zet Itzik Galili een voorstelling neer die de toeschouwer uitdaagt tot het maken van een persoonlijke keuze: ‘Heads or Tales’?

Ik ben nog meer net de Goudse Schouwburg binnen als twee dansers voor mij staan met een camera. Ik kan gewoon geen ‘nee’ zeggen tegen hun vriendelijke verzoek om een foto te maken van mijn gezicht. In de zaal op het podium zit een blauwe engel met een hoorn. Terwijl een vertegenwoordiger van de groep vertelt hoe het is om een danser te zijn, loopt een massa mensen heen en weer op het podium. De blauwe engel schudt notitieblaadjes uit de hoorn. Een harde knal doet iedereen schrikken. Eén van de personen is neergeschoten&hellip

De voorstelling wordt vervolgd met een aaneenschakeling van verschillende creaties. Opvallend is steeds de grote hoeveelheid mensen op het podium, dicht bij elkaar. Het maakt dat je de bewegingen meer als een geheel gaat ervaren. Er is voortdurend een goede mix gemaakt tussen de talentvolle academiestudenten en de Galili-dansers.

Heel erg mooi om te zien is de dans met lichtgevende gloeilampen. 20 dansers bewegen bijna synchroon, ieder met een klein lichtbolletje. Terwijl het publiek het totaal overziet, ontstaat er een compleet nieuwe dimensie. Een afzonderlijke danser belicht zichzelf wanneer hij los van de lichtbol eronder beweegt. De ogen van het publiek gaan automatisch naar deze opvallende uitzondering.

Er klinkt romantische muziek. Links op het podium zien we 9 schermpjes. Die schermpjes dansen heen en weer op het walsachtige ritme. Op de schermen zijn steeds wisselende foto’s van mensen het publiek te zien, dat prettig verrast reageert! Helemaal rechts vormen 6 mannen en 6 vrouwen al dansend wisselend een trio of een geheel. Van hun gezichten is een soort van meligheid af te lezen. Ze bewegen langzaam naar links om steeds meer podiumruimte in te nemen.

We zien de danser die in het begin is neergeschoten. Er fladderen notitieblaadjes naar beneden. Citaten gaan door de zaal: ‘they said his last piece was a disaster’, ‘He went too far, they said’, ‘ Too eager to challenge the existing order: too hungry to conquer new horizons’. Het stemt de man droevig. Terwijl ik een paar krabbels in mijn boekje zet, besef ik waar de choreograaf op doelt: bekritiseren, oordelen en kiezen: ‘Head or Tale’ is in het Nederlands immers ‘Kop of Munt’.

Elk afzonderlijk deel van ‘Heads of Tales’ heeft een eigen emotionele lading. Van vrolijk en grappig tot verdrietig en gekwetst. De voorstelling neemt je mee in die zee aan gevoelens. Het zijn gevoelens die bij publiek kunnen loskomen, maar het stuk lijkt ook te willen laten zien hoe de choreograaf zijn vak als mens ervaart.

Choreograaf - Itzik Galili

Dansers Galili Dance:
Ido Batash, Luciane Castro Fontanella, Jin-Yeob Cha, Corneliu Ganea, Edan Gorlicki, Fernando Martins de Paiva, Sita Ostheimer, Natalia Rodina, Philipp Stummer, Helena Volkov

Dansers Rotterdamse Dansacademie:
Viviana Baptista, Ryan Djojokarso, Ido Feder, Eva-Maria Himmler, Olive Lopez, Marco Purcaro, Joe Gary Stoberl, Blair Tookey, Reut Weinberger, Natalia Zinchenko

Galili Dance - website
Gebruikte Tags: ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.