Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: WERELDMUZIEK, MUZIEK, DANS

7 Maart 2007

Zotto's Tango por dos met Su Historia

Door Mieke Kreunen 

Tango Por Dos, het tangogezelschap van Miguel Angel Zotto, is door Companions Concert Amsterdam naar Nederland gehaald voor 25 shows in het Oude Luxor Theater en het RAI Theater. De nieuwe show 'Su Historia' biedt een overzicht van Zotto's beste werk en is tevens een hommage aan de maestro's van de tango zoals Astor Piazzolla en Horacio Ferrer. De tango is ontstaan rond het midden van de 19e eeuw toen arme immigranten Buenos Aires overspoelden. De meeste van deze mannen zochten afleiding in bars, bordelen en gokhuizen waar zich gaandeweg een sensuele dans ontwikkelde. Door het gebrek aan vrouwen oefenden de mannen met elkaar in de Milongas (danssalons) zodat ze, op het moment dat ze een vrouw in hun armen hadden, perfect zouden dansen. Omdat de rijke Argentijnen hun kinderen naar Europa stuurden om te studeren, sloeg de tango ook over naar dit continent en werd een rage in Parijs. Rudolf Valentino zorgde er met zijn theatrale tango in 'The four horsemen of the Apocalypse' voor dat ook de rest van de wereld kennismaakte met de Argentijnse dans.

 In de 70-er jaren kreeg musicus en componist Astor Piazzolla wereldfaam door zijn bijzondere benadering van de tangomuziek waarbij hij invloeden gebruikte uit de jazz en de klassieke muziek. Gotan Project stak de tango in een loungejasje, wij hebben allemaal de 'traan van Maxima' gezien tijdens 'Adios Nonino' en in de tangoscholen is deze gepassioneerde dans populairder dan ooit tevoren. De tango is weer helemaal hot. Veel van de ingrediënten uit het verhaal hierboven komen terug in Su Historia waarin veertien dansers optreden. Zij worden muzikaal begeleid door twee zangers en het Orquesta Tipica van zes muzikanten. In de eerste helft van de show worden traditionele tango's afgewisseld met tango's in "Amerikaanse stijl, moderne tango's, salontango's en de gewandelde tango zoals die populair was in het Europa van de 40-er jaren. Tussendoor worden instrumentale nummers gespeeld door het orkest en gezongen door de twee vocalisten. In het nummer 'De Puro Guapo' zien we hoe de mannen met elkaar oefenen om hun ingewikkelde stappen te perfectioneren in de strijd om de mooiste vrouw. Het voetenwerk en de expressie van de dansers en danseressen zijn indrukwekkend en ik wist echt niet dat er zoveel varianten van de tango bestonden als er in deze voorstelling gedanst worden. 

In de tweede helft van de show komt het theatrale en show-element wat meer naar voren in een aantal prachtige choreografieën. Schitterend is het nummer 'Cath & Caves' waar de dansers zowel op het benedenpodium als op het bovenpodium dansen terwijl projecties voor een prachtig totaalbeeld zorgen. Het hoogtepunt van dit deel was wel de dans met de bandoneons die niet alleen de in pikante kostuums gekleedde danseressen op de goede plaatsen bescherming boden maar bovendien een prachtige aanblik vormden. Natuurlijk werd deze choreografie gedanst op muziek van Piazzolla. Tango Por Dos een een schitterende show die niet alleen aantrekkelijk is voor tangoliefhebbers maar ook laat zien dat de tango een dans is van nu en doet begrijpen waarom zoveel jonge mensen er hun passie in hebben gevonden. De muziek blijf nog lang in je hoofd nadat je het Oude Luxor al weer verlaten hebt. Ik ben er zelf wel achter dat de ballroomvariant van de tango, die ik ooit op dansles leerde, nog niet eens een flauw aftreksel is van wat de tango in al haar verschijningsvormen te bieden heeft. Je zou er zo zin van krijgen om op tangoles te gaan. Dat is overigens geen probleem omdat er in Nederland uitstekende tangoscholen zijn waarover op de website van Zotto Tango meer informatie te vinden is (onder links). Voor de toeschouwers die er na de show echt zin in hebben gekregen is er een interessant randprogramma. Tijdens de show in Rotterdam, organiseert Cuartito Azul (dansschool Rotterdam) na afloop van de voorstellingen speciaal voor de bezoekers van 'Su Historia' een randprogramma. Of u nou een gedreven tangodanser bent of nog nooit de tango gedanst heeft, er is voor ieder wat wils. De entree is gratis op vertoon van uw toegangskaart van het theater.

Companions Concert Amsterdam organiseert speciaal voor de echte 'tangueros' op zondag (excl. in het RAI Theater) Milonga's na afloop van de show. Nadat u twee uur heeft kunnen genieten van tangodans op hoog niveau, krijgt u tijdens de Milonga de gelegenheid zelf lekker te gaan dansen. Natuurlijk zijn ook alle onervaren tangodansers van harte welkom. Ook hierover vind je meer informatie op de website. Klik hier voor een diashow van alle foto's. Zotto's Tango Por Dos - website DVD tip

Astor Piazzolla" >
Astor Piazzolla - Astor Piazzolla In Portrait
Astor Piazzolla


Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.