Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: JEUGD, VERWACHT, MUSICAL

7 Maart 2007

Fabeltjeskrant, de re ¼nie

(thumbnail) Fabeltjeskrant Fabeltjeskrant
Door Marieke van Soest van foto's van Peggy de Haan (klik voor vergroting)
5 maart 2006 Beeld en geluid - Hilversum


‘O, wat zijn ze klein!’ Uitroepen als deze zijn niet van de lucht als de eerste dierenbosbewoners arriveren. Vele, lang volwassen mensen zijn vandaag naar Hilversum gekomen voor de re ¼nie van de bewoners van Fabeltjesland. Drommen cameramensen, fotografen en verslaggevers zijn gekomen om verslag te doen van deze bijzondere bijeenkomst “ maar ook om hun helden van vroeger nu eens van dichtbij te kunnen bekijken.

Veel kleiner zijn ze, dan de meeste mensen verwachten. Voorzichtig worden ze op een tafel neergezet, door gehandschoende begeleiders. Meneer de Uil, juffrouw Ooievaar en de gebroeders Bever zijn de eerste dieren die hun opwachting maken. Andere bekende dieren volgen: de gezusters Hamster, ome Gerrit, Isadora Paradijsvogel en vele anderen. Het is voor het eerst dat de dieren weer samenzijn, sinds de opnamen van deze populaire serie zijn beëindigd. Aanleiding voor deze re ¼nie is de musical die er van de Fabeltjeskrant wordt gemaakt. Vandaag worden een aantal spelers voorgesteld, die de dieren nieuw leven in mogen blazen. Zij mogen samen met de dieren op de foto. Floris van Rooyen neemt de rol van Meneer de Uil op zich. Hij begroet de aanwezigen met een welbekend ‘Goedemiddag, beste kijkbuiskinderen&hellip’ Arie Cupé stelt zich voor als ome Gerrit en Sabine Beens blaast de beide gezusters Hamster nieuw leven in. Truus de Mier laat nog even op zich wachten: zij maakt zich nog zenuwachtig in de file. Mieke Dijkstra zal deze rol voor haar rekening nemen. Voor vandaag geeft zij een indruk van Fatima de Poes, een nieuwe bewoonster van het grote dierenbos. Wie deze rol uiteindelijk op zich gaat nemen is nog niet bekend.

Fabeltjeskrant Fabeltjeskrant Fabeltjeskrant

De cast zal bestaan uit 8 personen. Ara Halici zal de enige mens in het bos spelen: Theo Teevee. De overige 7 spelers zullen meerdere dieren voor hun rekening nemen. Hoe deze verdeling eruit gaat zien, is nog niet bekend. Op dit moment is het creative team nog volop aan het stoeien met het verhaal. De mogelijkheden en onmogelijkheden van de dubbelrollen zijn bepalend voor de uiteindelijke verdeling. De aanwezige spelers hebben er in ieder geval erg veel zin in. Arie Cupé kan zich de serie, die in 1968 op tv verscheen nog goed herinneren. Mieke en Sabine hebben als kind de serie wel gezien, maar het zijn veel meer flarden die zijn blijven hangen.

‘De gezusters Hamster slissen allebei een beetje, maar verder zijn hun stemmen heel verschillend’, vertelt Sabine. ‘Daarnaast moet ik me ook een beeld gaan vormen van de personages. Dat betekent de komende tijd veel filmpjes kijken uit de oorspronkelijke serie.’
Inmiddels is ook juffrouw Mier gearriveerd. ‘Zij is echt heel klein’, vindt Mieke. ‘En veel paarser dan ik in mijn geheugen’. Truus de Mier is inderdaad kleiner dan de rest en helemaal paars. ‘Iedereen kent haar, als ik vertel welke rol ik ga spelen is de eerste reactie steevast: ‘O, tuut tuut tuut tuut’.’

Als de acteurs en mensen van het productieteam in gesprek gaan met de pers, worden de dieren opgesteld voor een groepsfoto. Meindert het paard blijft eenzaam achter: hij zal niet te zien zijn in de musical en komt daarmee ook niet op de foto. Er gaat magie uit van de ze prachtige poppen. Zoals ze daar bij elkaar staan, is het een echte groepsfoto. Als toeschouwer wacht je eigenlijk op het moment, dat ze in beweging komen en elk weer overgaan tot de orde van de dag.

Fabeltjeskrant Fabeltjeskrant Fabeltjeskrant

‘Het is een geluk dat er nog zoveel poppen bewaard zijn gebleven. Een deel van de poppen heeft wat rookschade opgelopen bij een brand, maar zijn verder intact gebleven. Alleen meneer de Raaf ontbreekt’, vertelt een medewerker van Beeld en Geluid. Het grootste gedeelte ligt nog in de opslag, samen met de poppen van Paulus de Boskabouter en Bolke de Beer. Een deel is te zien in de Experience.
Deze tentoonstelling beslaat een flink deel van het gebouw en is een bezoek meer dan waard. Naast de Fabeltjeskrantdieren, zijn er andere attributen uit tv series te bekijken, maar natuurlijk ook filmpjes en is er ook interactief veel te beleven.
Ilona Stokvis is een van de bezoekers: zij is op zoek naar filmpjes van juffrouw Ooievaar, om zich voor te bereiden op haar rol.

In juli starten de repetities, in september zal de première plaatsvinden. Wie niet zolang kan wachten, kan even kijken op YouTube. Ook luiden de berichten dat Z@ppelin 100 afleveringen gaat uitzenden deze zomer. Goed nieuws, in de aanloop naar de musical. Ook kinderen van nu kunnen kennismaken met de dieren. Tegelijkertijd is het een enorme uitdaging, om een volkomen nieuwe versie van deze klassieker neer te zetten. De spelers gaan ervoor!
Gebruikte Tags: , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.