Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: DANS

27 Februari 2007

Sleeping Beauty “ Koninklijk ballet van Vlaanderen

Sleeping Beauty Sleeping Beauty Sleeping Beauty
Door Marieke van Soest met foto's van Johan Persson en Ida Zenna (klik voor
vergroting). Gezien op 23 februari - Nieuwe Luxortheater Rotterdam


Een hooggeplaatste lakei loopt door de zaal naar het podium: Catalabutte, de ceremoniemeester. Bij het podium aangekomen opent zich het doek en ziet het publiek in een prachtig tableau vivant de koninklijke balzaal, waar het doopfeest van prinses Aurora op punt van beginnen staat. De gastenlijst wordt nog eenmaal doorgenomen, de prinses wordt binnengedragen en de koning en koningin komen binnen. Het feest kan beginnen.

Een lust voor het oog, dit feest. Niet alleen is sprake van een prachtig decor, maar ook vele mensen in stijlvolle kostuums en met prachtige pruiken maken onderdeel uit van de omlijsting van het ballet. In totaal verschijnen 180 mensen op het podium, waaronder 50 kinderen! Eén voor één verschijnen de gasten die hun opwachting maken bij de prinses en haar ouders.Tussendoor danst het corps de ballet. Dan verschijnen de zes feeën. Zij zien er prachtig uit met klassieke tutu’s in verschillende pasteltinten. Elke wensvoor de prinses is verpakt in een prachtige solo. Dan: donder en bliksem. Paniek bij de lakei, overleg met de koning. Er ontbreekt iemand op de gastenlijst. Een donkere koets rijdt voor de entree. Carabosse staat fier rechtop, omringt door kleine wezentjes. Wat zijn het? Katten, duiveltjes? Ze rennen de balzaal binnen “ mensen stuiven aan de kant.

Sleeping Beauty Sleeping Beauty Sleeping Beauty

In een wapperende cape beent Carabosse de zaal binnen. In een spetterende dans wordt duidelijk gemaakt wie zij is: de verpersoonlijking van het kwaad. Prachtig!
‘Aan hoe ze danst kun je zien dat ze kwaad is, mam. Maar je kunt het ook horen aan de muziek’. Inderdaad, het is een eenheid van muziek en dans. Waar Carabosse verschijnt zie je mensen verstijven. Ze spreekt een vloek uit: op haar zestiende verjaardag zal zij zich prikken en sterven. Dan verschijnt de seringenfee, die nog niet de kans heeft gehad haar wens uit te spreken. Zij belooft de vloek te temperen en voor de prinses te zorgen.

Het doek valt. Heel mooi neergezet is de dans van Carabosse. Verwikkeld in en dansend met het grote zwarte doek laat zij zien hoe de prinses opgroeit, onder toeziend oog van de goede feeën. Een fladderend neervallen van het zwarte doek brengt ons op het feest van de zestiende verjaardag. Prachtige rozenranken versieren het paleis. Vier prinsen komen hun opwachting maken. ‘De prinsen zijn allemaal heel verschillend, mam. Hun kleren passen precies bij ze, dat hebben ze goed uitgezocht’. Aurora is de ster van het bal, ze danst met alle prinsen. Als Aurora komt, is ze erg blij met het boekte dat ze krijgt, maar ze prikt zich en valt in diepe slaap. De seringenfee waakt over haar.

De tweede act speelt zich af in het bos. Prins Desiree heeft een jachtpartij, maar blijft alleen achter in het bos. Wat mij betreft is dit deel het hoogtepunt van de avond. Geweldig hoe de strijd tussen goed en kwaad hier verbeeld is. De seringenfee laat de prins een visioen zien van Aurora. Als hij naar de prinses op zoek gaat, raakt hij gevangen in de rozenranken. Carabosse slaat toe en bijna lukt het hem de prins te vangen. Opnieuw redt de seringenfee: prachtig om te zien hoe ruimte ontstaat waar zij verschijnt! De prins vindt de prinses en kust haar wakker.

Sleeping Beauty Sleeping Beauty Sleeping Beauty

In de derde act het trouwfeest. Alle sprookjes figuren zijn uitgenodigd. Sneeuwwitje en de zeven dwergen, roodkapje en de wolf, de gelaarsde kat met zijn vriendin. Ze maken het toneel tot een prachtig, veelkleurig toneel. Het bruidspaar danst en vele dansen worden aan hen getoond. Natuurlijk zijn de feeën aanwezig, en Carabosse. ‘Het is gewoon de strijd tussen goed en kwaad, mam. Het goede heeft gewonnen, maar het kwaad blijft wel bestaan’.

Niet alleen de vele kinderen die bij deze voorstelling aanwezig waren hebben genoten. Jong en oud lieten een luid applaus horen aan het eind van de voorstelling. Alle dansers en het orkest werden langdurig bedankt. Het luidste gejuich ging naar Alain Honorez. In zijn rol als Carabosse was hij zonder twijfel de ster van deze voorstelling.

Dansers
Prinses Aurora - Aki Saito
Prins Désiré - Wim Vanlessen
Carabosse - Alain Honorez
Lilac - Geviève van Quaquebeke
Dansers van het Koninklijk ballet van Vlaanderen

Muziek: Pjotr Tsjaikovski, live uitgevoerd door de Filharmonie o.l.v. Brett Morris
Choreografie: Marcia Haydée naar Marius Pepita
Decor en Kostuumontwerp: Pablo Nunez

Wie de voorstelling nog wil zien, moet naar België:
16, 17 en 18 mei in de Opera in Gent
27 en 28 juni en 1 en 2 juli in de Stadsschouwburg in Antwerpen.
Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.