Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: TONEEL

20 Februari 2007

Het begin van het einde van het begin

Het begin van het einde van het begin Het begin van het einde van het begin Het begin van het einde van het begin
Door Claudia Gielen met foto's van Hajo Piebenga (klik voor groter)

Tegen een achtergrond van witte kledingstukken staat een oude man op het podium. Vanachter een katheder richt hij zich tot het publiek. U bent als een kikker in de put, maar waar ik ben is het fantastisch. Van hieruit heb je een breed perspectief en zie je alles. De rode telefoon gaat. Hij neemt op. Aan de andere kant van de lijn een vrouw die hulp zoekt om “eruit” te komen. De man probeert haar gerust te stellen.

Het plaatje wordt duidelijk. De man bevindt zich op een plek na de dood. De jonge vrouw van het telefoongesprek arriveert. Ze is verward en op zoek naar de uitgang. Flarden van haar gedachten worden op de achtergrond geprojecteerd. Heb ik het koffiezetapparaat wel uitgezet? Haar dood was kennelijk abrupt en onverwacht. Met verwoede pogingen probeert ze aan de dood te ontsnappen. Tevergeefs. Keer op keer valt ze als een marionet op de grond. Een onzichtbare kracht houdt haar tegen. De man en vrouw zitten in hetzelfde schuitje. Hij probeert haar herinneringen te ontlokken door over zijn eigen leven te vertellen. Over zijn bizarre fietstocht over de Chinese muur en de laatste keer dat hij iets heel geks gedaan heeft. Absurde, unieke verhalen.
Zij gaat niet in op zijn vragen over de laatste keer seks en vreemdgaan. Ze is recalcitrant. Mag ik water, ik heb dorst. Kan dat, dorst hebben? Ze is toch dood? Er is hier geen water, antwoordt de man. Maar wel een boot en vogels in de lucht. Of is het een illusie?

Dan accepteert de vrouw haar dood en neemt afscheid van haar leven. Het publiek leest haar gedachten. Wat gebeurt er met mijn spullen? Over een jaar loopt er een kind in Afrika rond in mijn pyjama. Ze moet het loslaten. De inhoud van haar tas inclusief haar herinneringen. Ze verdwijnen in een hoge hoed. Daarna het ritueel van afleggen. Mond dicht, glimlach op het gezicht, kleur op de wangen, ogen dicht, wassen, handen vouwen, netjes aankleden. Als teken van acceptatie trekt ze haar doodskleed aan. Witte kleding en blote voeten met getekende naden en stiksels.

Het begin van het einde van het begin Het begin van het einde van het begin Het begin van het einde van het begin

Vervolgens vertelt ze zonder emotie, in sneltreinvaart, luid en duidelijk door de microfoon over haar einde. Het ongeluk met de fiets. Over de harde wind en het telefoongesprek met haar mobieltje in haar hand. De oude man blijft alleen achter en de vrouw danst verder. Het wordt donker op het toneel.

“Het begin van het einde van het begin” is een filosofisch theaterstuk over de doodservaring en het leven na de dood. Met thema’s als acceptatie, afscheid nemen en loslaten. De voorstelling werpt vragen op over de grenzen tussen lichaam en geest, tussen herinnering en werkelijkheid. Wat voel je en denk je als je dood bent? Heb je dorst? Kun je nog genieten van een kopje warme chocolademelk? Is er nog leven na de dood of is alles nostalgie? In de korte voorstelling worden verschillende bewegingsvormen gebruikt. Dat maakt het stuk boeiend en afwisselend maar vraagt om scherpte van het publiek. De kleinschalige productie past perfect bij de intieme sfeer van Theater Lantaren-venster. Het café waar DJ’s lekkere muziek draaien, is een gezellige plek om na de voorstelling te blijven hangen en na te praten.

Het begin van het einde van het begin is een Lantaren/Vensterproductie. Kijk hier voor een voorbeschouwing van de voorstelling op video. De voorstellling is nog tot 23 februari a.s. te zien bij Lantaren/Venster te Rotterdam.

- website

Spel:


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.