Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

5 Februari 2007

Smakelijk reggaefeestje met Black Uhuru in Paard

Black Uhuru Black Uhuru Black Uhuru
Door Serge Julien met foto's van Jeroen van der Ent (klik voor groter)

Black Uhuru behoort tot de meest belangrijke en populaire vertegenwoordigers in de reggaewereld. Deze door Derrick “Duckie” Simpson in het Jamaicaanse Kingston geformeerde groep kent sinds de oprichting in de midden jaren zeventig meerdere formatiesamenstellingen maar het is de incarnatie van Michael Rose, Sandra “Puma” Jones en Simpson die als legendarisch wordt bestempeld en vooral in de jaren tachtig met hulp van productietalenten Sly & Robbie grote successen oogst en ook een brug slaat naar pop en rock. Platen als Sinsemilla, Red, Guess Who’s Coming To Dinner en Anthem vinden gretig aftrek bij het grote publiek. Veel hits en vele shows waaronder ook voorprogrammawerk voor grote bands als The Police en The Rolling Stones.

Het is een waar genoegen als blijkt dat tijdens het Haagse optreden vooral wordt geput uit nummers van de eerder genoemde platen die door velen in een bijna volle bak in het Paard van Troje een feest der herkenning zijn. Meteen wordt de sfeer duidelijk gemaakt als er wordt afgetrapt met Party Next Door en What Is Life van de met een Grammy bekroonde plaat Anthem. Het is zaterdagavond en dat betekent partyavond! De in een losjes zwart glimmend pak geklede en van een opvallende gekleurde rastapet voorziene leadzanger Rose krijgt het publiek in luttele minuten in de palmen van zijn handen. Het andere Uhuru rootslid Simpson die zijn enorme bos rastaharen heeft gewikkeld tot een soort van tulband, verzorgt samen met Kay Starr, vervangster van de in 1990 veel te vroeg overleden Jones, de lekkere achtergrond harmonieën.

Black Uhuru Black Uhuru Black Uhuru

De liedjes van Uhuru (Swahilisch voor vrijheid) zijn voor het grootste deel van de hand van lead zanger Rose waarin veel sociale, politieke en militante uitingen plaatsvinden zoals in de liedjes Abortion, World Is Africa en General Penentiary die ook vanavond de revue passeren. De nummers worden muzikaal omlijst met pakkende melodieën, ritmes en harmonieën waardoor het geheel niet te zwaar overkomt.

Rose en Simpson worden bijgestaan door de jonge Engelse honden The Rasites. Deze nieuwe generatie reggae talenten klinken fris en volwassen en overtuigen ook gezien het feit dat veel aanwezigen al lekker staan mee te deinen tijdens hun drie kwartier durende opwarm gedeelte van de avond. De geoliede begeleiding zorgt ervoor dat naast eerder genoemde nummers ook liedjes als Shine Eye Gal, I Love King Selassie, Push Push en Sponji Reggae met verve en plezier ten gehore worden gebracht.

Het enthousiaste publiek juicht bij het horen van de Uhuru doorbraakknaller Sinsemilla en Guess Who’s Coming To Dinner waarna er nog meer gretigheid ontstaat. Het is dan ook extra jammer en verrassend als blijkt dat dit het einde is van een concert dat dan nog maar 75 minuten heeft geduurd. Het publiek krijgt te horen dat er een tijdslimiet is. Bij het bekijken van de speellijst na afloop van het optreden blijkt dat de nummers Solidarity en Youth Of Englington van respectievelijk Anthem en Red als laatste staan genoteerd maar dus niet meer zijn gespeeld.

Black Uhuru Black Uhuru Black Uhuru

Afgezien van het wat plotselinge einde doet het verder niks af aan de kwaliteit van de performance van en maar laten we hopen dat er de volgende keer een betere timing plaatsvindt temeer het plezierige optreden naar meer smaakte.

Line up
Black Uhuru:
Michael Rose “ zang
Derrick “Duckie” Simpson “ achtergrondzang
Kay Starr “ achtergrondzang

The Rasites:
Jahmel Ellison “ bas en zang
Kashta Menelik Tafari “ gitaar en zang
Cyrus Richards “ toetsen en zang
Otis Cox “ drums

CD tips Black Uhuru
Sinsemilla (speciale uitgave)<br />Black Uhuru
Sinsemilla (speciale uitgave)
Black Uhuru
Guess Who's Coming To Dinner<br />Black Uhuru
Guess Who's Coming To Dinner
Black Uhuru

Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.