Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

30 Januari 2007

Première Doe Maar! de popmusical

Doe Maar! - Daniel Boissevain en Kim-Lian van der Meij Doe Maar! - Bart Rijnink in Altijd te laat Doe Maar! - Dorien Haan en Kim-Lian van der Meij
Door Mieke Kreunen met foto's van Roy Beusker (klik voor vergroting)

Afgelopen zondag ging in Tilburg de popmusical Doe Maar! in première, 25 jaar na de eerste nummer 1 hit van de beroemdste Nederlandse popband. De verwachtingen waren hooggespannen maar zijn meer dan waargemaakt. Een stralende cast en band mochten gisteren samen met de mannen van de band Doe Maar een ovationeel applaus in ontvangst nemen.

Doe Maar! de popmusical gaat niet over het wel en wee van de band maar is een nieuw verhaal waarin de liedjes van Doe Maar een hoofdrol spelen. Petje af voor scriptschrijver Pieter van de Waterbeemd die kans heeft gezien een pakkend verhaal te schrijven, een eigen context waarbinnen veel van de Doe Maar songs een nieuwe betekenis krijgen. Natuurlijk waren ook de heren van Doe Maar aanwezig bij de première waar ze bij binnenkomst in de zaal met een daverend applaus werden begroet. Het verhaal van Doe Maar! gaat over de jonge mensen Janis (Kim-Lian van der Meij), Alice (Dorien Haan), Rits (Daniël Boissevain) en Tommie (Bart Rijnink) en hun ouders Flora (Lenette van Dongen), Ria (Annick Boer) & Rob (Jan Elbertse) en Arent (Jan Rot). Janis' moeder Flora is er eentje die stamt uit de hippie & protestgeneratie en is voortdurend bezig met het beschilderen van spandoeken tegen de kruisraketten. De ouders van Alice, Ria en Rob, zijn een stuk burgerlijker maar allebei niet erg tevreden met hun leven (Is dit alles?). Dat er meer is blijkt als Rob onder de indruk raakt van de vrijgevochten Flora (en haar Nederwiet) en huisvrouwtje Ria voor haar verlaat. Ondertussen is Janis smoorverliefd op Rits, wiens vader Arent ineens na jaren voor de deur staat in het pand waar Rits met halfbroertje Tommie woont. Alice en Janis wilden toevallig net op kamers en trekken bij de jongens in, net als Rob die er bij Flora weer uit wordt gebonjourd en dan bij Ria een dichte deur treft. Ria knapt zienderogen op na het vertrek van haar man en ook voor Alice lijkt de liefde te komen met de jonge Tommie maar dan slaat het noodlot toe: Janis blijkt zwanger en Arent ongeneeslijk ziek.

Doe Maar! - Dorien Haan, Annick Boer en Jan Elbertse Doe Maar! - De Bom Doe Maar! - Jan Elbertse en Annick Boer

Het verhaal is grappig, soms hilarisch en op sommige momenten ook ontroerend. Dat komt niet alleen door de teksten en songs maar vooral ook door de goede casting en de overgave waarmee e.e.a. wordt gespeeld. Uitstekende casting van Lenette van Dongen als hippiemoeder Flora en Annick Boer als een verrassend komisch trutje Ria. Jan Elbertse zet een geloofwaardige Rob neer die ontredderd na zijn avontuurtje constateert dat zijn leven niet zo vanzelfsprekend is als hij dacht en Jan Rot ontpopt zich in zijn musicaldebuut als een zeer geloofwaardige Arent. Ook de rollen van de jongeren waren uitstekend gecast waarbij met name de energieke Kim-Lian van der Meij er uit sprong wat mij betreft zonder ook maar iets negatiefs te willen zeggen over de anderen.

De band is de hele tijd op het podium en speelt de nummers met verve. Dionys Breukers, Robert Curiel, Jakob Klaasse en Bart de Ruiter bevinden zich her en der op vaste plaatsen in het decor maar gitaristen Tom van Damme en Steven Gossey staan vooraan en interacteren met de acteurs in menig scène. Henny Vrienten en Ernst Jansz waren betrokken bij de productie om een zo groot mogelijke authenticiteit van de muziek te waarborgen en de band klinkt dan ook (bijna) net zo als het origineel. Ik heb eigenlijk van alle nummers genoten maar De Bom, Nederwiet, Is dit alles, Liever dan lief, Pa, Smoorverliefd en Tijd genoeg waren wat mij betreft de hoogtepunten.

Alle lof voor het multifuntionele en ingenieuze decor van Stans Lutz waarin meerdere locaties zijn gecreëerd zonder de eenheid in het beeld te verliezen. Het wemelt van de trapjes en deuren en biedt plaats aan drie woningen, een café, vier bandleden, een straat en hogere sferen. Wisseling van decor wordt op die manier voorkomen want de acteurs bewegen zich door de verschillende locaties.
Ook regisseur Jos Thie heeft een perfect visitekaartje afgegeven met deze productie waarmee hij zich ook in musicalland wederom op de kaart heeft gezet. Veel mensen kennen Thie vooral van het Ro theater en Tryater waar hij veel locatietheater deed en vooral bekend werd om zijn grote spektakels. Zijn werk kenmerkt zich vooral door de bijzondere en originele vertaalslagen die hij weet te maken om een stuk naar het publiek te brengen en dat is hem ook dit keer weer perfect gelukt. Hij kan maar kort de tijd nemen om van het succes te genieten van na deze première gaat Thie zich helemaal storten op het Oerolfestival waarvan hij dit jaar de artistieke leiding heeft overgenomen van Joop Mulder.

Doe Maar! - Jan Elbertse en Lenette van Dongen in Nederwiet Doe Maar! - Jan Rot, Lenette van Dongen, Kim-Lian van der Meij en Daniel Boissevain Doe Maar! - Kim-Lian van der Meij

heeft met de popmusical een fantastisch Nederlands product op de planken gebracht dat ongetwijfeld volle zalen zal trekken. Het is dan ook geen wonder dat nog zelfs voor de première op grond van de try-outs al voorstellingen zijn bijgeboekt. Klik hier voor meer foto's.

- webpagina

Cast
- Janis
- Rits
- Flora
- Arent
- Ria
- Rob
- Alice
- Tommie

Band
- Toetsen, zang, muzikaal leider
- sologitaar, trombone, zang
- gitaar, zang
- toetsen, electrische percussie, zang
- drums, zang
- bas, zang

- Regie
- Script
- Decor
Gebruikte Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.