Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

16 Januari 2007

Ontroerende Cristina Branco in Paard van Troje

Cristina Branco Cristina Branco Cristina Branco
Door Serge Julien met foto's van Eric van Nieuwland (klik voor groter)

“It’s quite unusual for us to perform in this environment” zegt Cristina Branco tegen het publiek na het eerste kwartier waarin ze een aantal prachtige vertolkingen heeft gegeven van o.a. Tive Um Coracao Perdi-o en Trago Fado Nos Sentidos. Met “this environment” doelt ze op het Paard van Troje die de fado zangeres heeft geprogrammeerd terwijl over het algemeen pop, rock, blues en dance de boventoon voeren in een van de beste clubs van Nederland. Hoe dan ook lijkt dat niet van invloed te zijn geweest op de keuze van het publiek om wel of niet te gaan kijken in de club want als ik om 19.30 kom aangelopen begint de rij voor het optreden in het Paard al bij de Boekhorststraat. Het concert is volledig uitverkocht. Cristina Branco trekt in Nederland steevast volle zalen. Ze geeft alleen deze maand al ruim 15 concerten in ons land waar ze haar tour ook is begonnen. Nederland is ook het land waar haar carrière 10 jaar geleden van de grond is gekomen. In de tussentijd heeft ze zich ontplooid tot een zangeres met een van de beste stemmen van Portugal. In Nederland zijn al haar CD's goed voor goud of platina. Fado is het in de negentiende eeuw in Lissabon ontstane Portugese levenslied dat zich kenmerkt door een combinatie van stem, poëzie en muziek. De poëtische teksten zijn veelal een vertaling van de gemoederen van het leven van een Portugees zoals verdriet, melancholie, blijheid, onmacht, weemoed, heimwee en feeststemming. Sinds de jaren negentig heeft de fadomuziek een steeds grotere belangstelling opgeroepen. Artiesten als Mariza, Ana Moura, Dulce Pontes en Cristina Branco behoren tot een jonge generatie Portugese zangeressen die het culturele erfgoed met passie weten te brengen en daarmee bepaald geen windeieren leggen.

De 35-jarige Branco heeft zojuist een nieuwe CD en DVD uitgebracht die de korte titel “Live” met zich meedraagt. De setlist van het 80 minuten durende optreden van vanavond is praktisch identiek aan die van de nummers op de CD.

Cristina Branco Cristina Branco Cristina Branco
In het Paard heeft men op de loopbruggen stoelen neergezet om rustig te kunnen kijken en te luisteren. Gaandeweg het concert realiseer ik me dat het prettig zou zijn geweest als ook voor die opzet zou zijn gekozen in het benedengedeelte van de zaal. Want om nu met z’n allen redelijk dicht op elkaar staand naar deze intens melancholische voordrachten te luisteren is niet helemaal mijn ding. Het geeft soms een wat onrustig gevoel. Even ontstaat er zelfs een moment in de zaal als gedurende een instrumentaal gedeelte zoveel geroezemoes is onder de mensen dat het bijna te gênant voor woorden is voor de muzikanten die zo heerlijk zitten te spelen. Gelukkig klinkt er al snel een massaal “sssssst” en blijkt de onrust van korte duur. Het neemt niet weg dat gedurende het hele optreden het gevoel me blijft bekruipen dat dit niet de locatie is voor een dergelijk concert.

De kanttekening van de lokatie daargelaten doet het niks af aan de over de gehele linie genomen prachtige performance van La Branco die laat horen in het bezit te zijn van een prachtige warme loepzuivere stem waarin een bepaalde kracht verborgen gaat die de thema’s van de fado’s zo weet neer te zetten dat de emotie ook voelbaar wordt. Ook al kun je nog geen woord Portugees, door haar gepassioneerde voordracht en expressies van trots en emotie weet ze je mee te slepen. Een hoop liedjes leidt de zangeres met een wat wilderige zwarte haardos in met korte toelichtingen. Prachtig is het moment in de show waarin ze alleen met pianist Ricardo Dias de ballad Redondo Vocabulo ten gehore brengt. Pure intensiteit. Andere juweeltjes die vanavond ten gehore worden gebracht zijn Destino, Rosa en Meu Amor E Marinheiro. Ook José Manuel Neto op de Portugese gitaar mag niet ongenoemd blijven met zijn aanstekelijke traditionele snarenspel.

Ondanks de wat opmerkelijke locatie voor een fado concert geven Cristina Branco en haar begeleiders een ontroerend optreden waarin de op gepassioneerde wijze eer wordt aangedaan. Het is ook niet de laatste keer geweest dat er fado heeft plaatsgevonden in het Paard want na afloop worden er flyers uitgereikt die een concert aankondigen op 12 april met Mario Pacheco & special guest Mariza.

De groep
- zang
Ricardo Dias - piano
José Manuel Neto - Portugese gitaar
Alexandre Silva - akoestisch gitaar
António Pinto - akoestisch gitaar
Fernando Maia - akoestische basgitaar

CD tips
Cristina Branco - Live<br />Cristina Branco
Cristina Branco - Live
Cristina Branco
Ulisses -SACD-<br />Cristina Branco
Ulisses -SACD-
Cristina Branco
Sensus<br />Cristina Branco
Sensus
Cristina Branco

Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.