Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL

21 December 2006

Rembrandt de Musical nog tot 7 januari te zien in Rotterdam

Door Mieke Kreunen

viert de Kerstdagen in Rotterdam en gisterenavond woonden we de regiopremière bij. Het was prachtig aangekleed in kerstsfeer en het lijkt er op dat Rembrandt, Titus, Saskia, Dirkje, Hendrickje en andere personages uit deze indrukwekkende musical zich er wel thuis zullen voelen. We schreven hier en hier al eerder over deze productie van dus veel over het verhaal kun je daar nalezen. De highlights voor mij waren naast de schitterende sterfscènes de rechtspraakscènes in de 'huwelijkskrakeelkamer' waarvoor Dirkje haar geliefde daagt wegens een geschonden trouwbelofte en de scene waarin Hendrickje ter verantwoording wordt geroepen bij de Kerkrechters omdat zij een bastaard onder haar hart draagt.

Dat brengt me eigenlijk vanzelf op het decor dat werkelijk fenomenaal is en dat in de bovengenoemde scènes de rechtbank verbeeld. Jan Aarntzen ontwierp de vernuftige vloer (op de normale vloer opgebouwd) waaruit allerlei niveaus en trappen oprijzen die ook nog draaien en die kunnen reiken tot 2.40 meter boven de vloer. Ook de projecties van Rembrandts meesterwerken zijn schitterend mede door het gebruik van geavanceerde 3D-technieken. Soms komen de schilderijen echt tot leven als de acteurs in de projecties te voorschijn komen zoals bij de Nachtwacht. Heel bijzonder!

Los nog even of je nou van het werk van Rembrandt houdt krijgt die naam, dat fenomeen dat we allemaal wel kennen van de schoolboekjes of uit het museum, ineens gestalte door deze musical. De toeschouwer kan volgen hoe het komt dat Rembrandt in een bepaalde periode ander werk maakte of waarom hij zich bezig hield met het schilderen van, die op zich niet zo bijster interessante, notabelen. We maken kennis met de mens achter de schilder en met de tijd waarin hij leefde. Ik heb er van genoten en weet zeker dat wie deze musical gezien heeft in het vervolg met hele andere ogen tegen deze beroemde Nederlander aan zal kijken. De schilderijen komen echt tot leven in deze musical en de toeschouwer komt gaandeweg tamelijk veel aan de weet over de man, zijn leven, zijn denkbeelden, zijn liefdes en zijn werk. Rembrandt zegt daarover zelf: "Ik heb met mijn penselen gestreden, gebeden en liefgehad". Toch een paar minpuntjes want het gedeelte voor de pauze had van mij best wat korter en puntiger gemogen, de muziek wat minder wollig en bombastisch en het geluid wat 'droger' en met minder echo. Dat had het net allemaal wat strakker gemaakt en dat was de voorstelling zeker ten goede gekomen. 

Bij het publiek zijn de speciale inleidingen over onderdelen van de voorstelling erg geliefd. Op zaterdag 23 december om 14.00 uur geeft kostuum- en decorontwerper Jan Aarntzen daarom een toelichting over de ruim 2500 kostuums die in de productie te zien zijn en op zaterdag 30 december op 14.00 uur vertelt Peter van der Coelen, conservator van museum Boijmans van Beuningen, meer over de schilder zelf. Rembrandt is nog te zien tot en met 19 januari 2007 in het Nieuwe Luxor in Rotterdam en op 23 t/m 26 december, 30 december, 1, 6 en 7 januari worden er extra matinees gespeeld. We spraken gisterenavond een aantal castleden die vertelden er veel zin in te hebben de productie in dit prachtige theater af te sluiten. Rembrandt, de musical - website Nieuwe Luxor Theater - website


Gebruikte Tags: , ,

=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.