Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Del.icio.us
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • eKudos
 • Facebook
 • Blogmarks
 • Furl
 • Live
 • NuJIJ
 • Slashdot

Onderwerp: MUSICAL, VERWACHT

22 November 2006

Rembrandt viert Kerstdagen van jubileumjaar in Rotterdam

Rembrandt, de musical Rembrandt, de musical Rembrandt, de musical
Door Mieke Kreunen met foto's van Roy Beusker (klik voor vergroting)

Aan het eind van dit Rembrandtjaar, ter ere van het vierhonderdste geboortejaar van onze grootste schilder, maakt de oude meester zelf zich op om de Kerstdagen te vieren in het Rotterdamse Luxor Theater. Een mooiere afsluiting van zijn jubileumjaar kan de heer van Rijn zich nauwelijks denken.

Er zullen maar weinig mensen in Nederland zijn die nog nooit van Rembrandt gehoord hebben maar velen komen niet verder dan de Nachtwacht als hen gevraagd wordt om iets over de schilder te vertellen. In de musical Rembrandt - want daar gaat dit artikel natuurlijk over - stapt Rembrandt uit zijn lijst en kunnen we een kijkje nemen in de geheimen achter de schilderijen, leren we de vrouwen uit zijn leven kennen en zien we wie de man Rembrandt werkelijk was.

Niet alleen de persoon van de schilder maar ook zijn meesterwerken spelen natuurlijk een belangrijke rol in deze musical. Er is met zo'n vijftig musea over de hele wereld samengewerkt om de afbeeldingen in bruikleen te krijgen, die gebruikt worden in deze productie. Deze afbeeldingen worden gebruikt met behulp van geavanceerde projectietechniek en 3-D effecten want het zou natuurlijk niet gepast zijn de schilderijen zelf te kopieëren in het decor. Toch is het niet alleen maar kunst dat de klok slaat maar zien we ook wat een rebel Rembrandt eigenlijk was. Hij wilde zich niet conformeren aan de wensen die de buitenwereld aan hem stelde nadat hij bekend was geworden en een modieus 'artikel' en moest daarvan de wrange vruchten plukken. Het feit dat hij zich niet wilde conformeren heeft Rembrandt wel financieel arm gemaakt maar geestelijk bleef hij ongebroken en hij maakte enkele van zijn mooiste schilderijen aan het eind van zijn leven in de arme periode. Hoe stoffig de oude meesterwerken misschien in de ogen van sommigen ook mogen lijken, het leven van Rembrandt was behoorlijk turbulent.

Hoofdrolspeler Henk Poort heeft bijzondere banden met Rembrandt omdat de tuin van diens geboortehuis in de Bloemstraat in Amsterdam grensde aan de tuin van het huis aan de Rozengracht waar Rembrandt de laatste jaren van zijn leven woonde. Het lijkt daarom voorbestemd dat Henk deze rol zou gaan spelen. Wat Henk aantrekkelijk vindt aan de musical is dat het een Nederlandse productie is over een Nederlands verhaal en dat betekent dat hij Rembrandt echt zèlf tot leven heeft kunnen wekken. Dat dit een enorme uitdaging was behoeft denk ik geen toelichting.
Ik sprak Henk onlangs nog bij de perspresentatie van Kuifje - De Zonnetempel en ook toen werd weer duidelijk hoe enthousiast hij is over Rembrandt, de musical. Hij vond dat je die ècht gezien moet hebben en nodigde mij dan ook uit om alsnog te komen kijken, ondanks het feit dat Marieke van Soest er al eens verslag over deed voor Cultuurpodium.

Ik ga aan die uitnodiging gehoor geven en zal de Rotterdamse première bijwonen op 20 december a.s. Ik heb genoeg verhalen gehoord van mensen aan wiens oordeel ik waarde hecht om me er nu al op te verheugen.
Wil je ook iets bijzonders doen met de Kerstdagen? Wil je ook meemaken dat de Gouden Eeuw voor je ogen tot leven komt? De kans is groot dat je nooit meer met dezelfde ogen naar de schilderijen van Rembrandt van Rijn zult kijken als je deze musical hebt gezien.

Vanaf 19 december t/m 7 januari is Rembrandt, de musical te zien in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Kaarten zijn te krijgen via de kassa van het nieuwe Luxor Theater (010-4843333), Top Ticket Line (0900-3311333) of NTK (0900-9203).

Rembrandt, de musical - website


=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.