Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: MULTIMEDIA, STRAATTHEATER, MUZIEK

22 September 2006

Blue Man Group treedt op tijdens TMF-Awards op 13 oktober a.s.

Blue Man Group op de Uitmarkt in Amsterdam Blue Man Group op de Uitmarkt in Amsterdam Blue Man Group op de Uitmarkt in Amsterdam
Foto's Mieke Kreunen. Klik voor vergroting.

Wij hebben al van ze mogen genieten op de Uitmarkt (lees hier het artikel) maar in december komen ze pas echt naar Nederland om vanaf de 12e op te treden de Theater Fabriek in Amsterdam. Maar wie aanwezig is bij de TMF-Awards op 13 oktober a.s. heeft geluk want die krijgt ook voorproefje van dit unieke fenomeen uit de VS.

In Blue Man Group spelen drie blauwe mannen de hoofdrol. Ze worden begeleid door een live pop-rockband waarmee ze een theater- en muziekspektakel neerzetten. Hun twee uur durende show doet niet vermoeden dat de drie oprichters van Blue Man Group “ Chris Wink, Phil Stanton en Matt Goldman “ ooit begonnen zijn met bescheiden optredens in de straten van New York City. Toch vindt Blue Man Group daar zijn roots. De drie oprichters groeiden eind jaren ‘80 op in New York. Ze begonnen met Blue Man Group omdat ze zich wilden losmaken van iets dat het beste omschreven kan worden als een gevoel van isolement. Chris, Phil en Matt waren vaak dichtbij andere mensen, maar er was nauwelijks sprake van echt contact. Hier kwam nog bij dat ze het gevoel hadden dat ze, wat hun vak betrof, niet goed in het systeem pasten. Het probleem was dat hun interesses op veel verschillende vlakken lagen. De brede belangstelling voor kunst, wetenschap, technologie, muziek en live optredens zorgde ervoor dat Chris, Matt en Phil weigerden zich te specialiseren. Dit had tot gevolg dat de drie oprichters niet goed wisten hoe ze in deze wereld een plekje konden bemachtigen. Duidelijk was dat ze niet woonden in hetzelfde “New York, New York” waar Frank Sinatra over zong.

Blue Man Group op de Uitmarkt in Amsterdam Blue Man Group op de Uitmarkt in Amsterdam Blue Man Group op de Uitmarkt in Amsterdam

Chris, Phil en Matt besloten om in de weekenden bij elkaar te komen om kleine gebeurtenissen te delen die hen een blij of vervelend gevoel gaven. Ook voerden zij discussies over het gebrek aan verbondenheid. Duidelijk werd dat zich een paradoxaal fenomeen voordeed: door de discussies maakten ze juist heel tastbare verbindingen, ideeën en kunstwerken.
Het leek Chris, Phil en Matt logisch om hun ontdekkingstocht voort te zetten buiten hun vaste ontmoetingsplaats om. Ze bezochten musea, galeries, discotheken en gingen naar comedyshows en wetenschapscentra. Het doel was nooit meer dan genieten van het hele proces. Dit gaf hen het lef om zelf iets te creëren en gevoelens om te zetten in iets productiefs.

Om te beginnen hadden ze een personage nodig. Ze kwamen eigenlijk meteen op de Blue Man, zonder er lang over na te hoeven denken. Kort daarna besloten ze zichzelf Blue Man Group te noemen. Maar waarom dan specifiek de kleur blauw? Ze hebben er simpelweg voor gekozen, maar hadden waarschijnlijk intuïtief bepaalde kleuren al uitgeschakeld. “Yellow Man” was bijvoorbeeld al een succesvolle reggaezanger. Groen was ook niet goed, want die kleur werd al gauw geassocieerd met “marsmannetjes” en ze wilden niet dat het personage als een buitenaards wezen gezien zou worden. Rood was meteen afgekeurd omdat het de kleur van de duivel is. En oranje dan? Te “clownesk”. Paars? Er is geen make-up in die kleur. Eigenlijk voelde blauw gewoon precies goed.

Matt, Phil en Chris begonnen als Blue Man Group met bescheiden straatoptredens. Toen het te koud werd om buiten op te treden, zochten zij hun toevlucht tot feesten, cafés en illegale kroegen. Dit was van cruciaal belang voor de ontwikkeling van hun show. Voor het eerst kon Blue Man Group invloed uitoefenen op de verlichting en fysieke ruimte. Tevens kreeg het publiek een grotere rol. Hierdoor kon de show zich ontwikkelen tot wat deze nu is; een onconventionele mix van comedy, popmuziek, theater en kunst.

Omdat Blue Man Group is ontstaan uit een verlangen om gevoelens van eenzaamheid en geïsoleerdheid te doorbreken is een “Blue Man” is daarom bovenal een “everyman” die op oerniveau in contact wil staan met de wereld. Dat de oprichters trouw zijn gebleven aan dit uitgangspunt blijkt uit het feit dat zij Blue Man Group veel ruimer zien dan drie blauwe mannen. Het zijn alle mensen die de show mogelijk maken, inclusief het publiek. Wie een voorstelling van Blue Man Group bezoekt, is zondermeer een onderdeel van de show. Blue Man Group neemt het publiek mee op een humoristische, spannende én muzikale reis. Want Blue Man Group is geen Blue Man Group zonder muziek.

Blue Man Group - website


=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.