Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: MUZIEK

19 September 2006

Una historica flamenco: Eric Vaarzon Morel & Gijs Scholten van Aschat

Una historica flamenco Una historica flamenco Una historica flamenco
Door Mirjam van Zweeden met foto's van Mieke Kreunen (klik voor vergroting)

Een open plek in het bos op een nazomermiddag. Een flinke groep mensen zit op bankjes bijeen om twee mannen te horen die hen met gedichten en gitaarmuziek meenemen in Spaanse sferen. De wind ruist door de bomen, het weer is nog goed al trekt af en toe iemand een vestje of jasje wat dichter om zich heen bij een vlaag koude lucht. Maar ook de woorden en de flamencoklanken zijn koud én warm, levend, en komen aan bij het publiek wat ingetogen luistert en enthousiast klapt na de verschillende presentaties.

Het gaat om een voorstelling in de serie ‘Eric Vaarzon Morel anders.. ’ van het Beauforthuis te Austerlitz. Het Beauforthuis opent het seizoen met dit bijzondere concert van, zoals staat aangegeven in de flyer, de beste flamenco-gitarist én de beste acteur van Nederland, Gijs Scholten van Aschat. Eric Vaarzon heeft zich vanaf zijn 16e verdiept in Spaanse flamencomuziek op gitaar. Hij maakte met verschillende flamenco-groepen toernee’s door binnen- en buitenland. In de afgelopen 10 jaar werkte hij mee aan diverse producties, componeerde en speelde de muziek voor de muziektheaterproductie ‘De ongelukkige’ en speelde met klassieke, jazz- en popmuzikanten. Hij integreerde jarnelang westerse muziek in de flamenco resulterend in ‘flamenco de hoy’, flamenco van vandaag en inmiddels is zijn muziek breder dan de flamenco in al zijn facetten. Dit seizoen toert hij naast diverse samenwerkingsprojecten door het land met een solovoorstelling.
Gijs Scholten van Aschat staat al vanaf 1983 op de Nederlandse theaterpodia. Hij speelde o.a. bij de Haagse Komedie, Orkater en Het Nationale Toneel, waarbij hij de Louis d’Or kreeg voor zijn rol in Decadance. Hij werd ook bekend van zijn rollen in televisieseries als Oude Geld (waarvoor hij onderscheiden werd met een Gouden Kalf) en Pleidooi. Verder is hij te zien in een hele reeks Nederlandse films, zoals Cloaca, de Passievrucht, Lek, de Afrekening en het nieuwe Zwartboek.

De wandeling door het bos naar de voorstelling Una historica flamenco Una historica flamenco Una historica flamenco

Als gelegenheidsduo maken ze indruk met hun Nederlandse vertolking van Portugese en Spaanstalige poëzie. Dichters uit verschillende eeuwen passeren de revue, van Garcia Lorca en Cernuda tot Borges en de populaire Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade. Het ging over de liefde, natuurlijk (o.a. uit de gelijknamige bundel van laatstgenoemde ‘O Amor Natural’) maar ook over de snaren van de gitaar en de last van het leven als pak op de schouders dat we niet neer kunnen leggen. Eric Vaarzon Morel improviseert hierbij grotendeels op basis van eigen stukken als Eternal Zuidegi, Feduchy, Lamas guapa en Recuerdo.
Ik vond het mooi om te horen hoe de twee op elkaar inspeelden in tekst en intonatie.
Het gedicht met de tekst ‘oh mevrouw, mevrouw’ bijvoorbeeld van Drummond de Andrade uit een serie erotische gedichten waarbij hij vroege herinneringen aan vooral de zinnelijke kant van de liefde verwoordt (zie ook het filmpje met een fragment) droeg Gijs heerlijk hijgerig voor, waarbij de tekst over de erotische belevenis van de verraste man hakkelend en steunend zijn weg zocht door en om het gitaarspel van Eric. De gitaar gaf de poëzie extra diepte, van zacht inleidend, bijna fluisterend getokkel tot roffels als slagwerk op de snaren en klankkast. Bij het gedicht over ‘de laatste Moor’ kregen kregen we deze koning Boabdil bijna weer als van vlees en bloed voor ogen, getekend als heerser over zijn ruige, warme land waarbij we de toppen van het hooggebergte in Spanje, de Sierra Nevada voor ons zagen opdoemen.

Una historica flamenco tijdens het happy hour met muziek van Stefan Hofkens en Nick Shipman de muzikanten van het happy hour regelen eerst een veilige oversteek van het publiek naar het bos

Als ik de heren terug in het Beauforthuis spreek bij een glaasje wijn met tapa’s vertellen ze deze voorstelling ‘stilletjes’ te doen. Het wordt geen theatervoorstelling die keer op keer te programmeren is. Het heeft meer het karakter van een speciale ontmoeting waar het publiek deel van is. Een mooie plek in de natuur geeft hieraan een extra dimensie. Dus als je er lucht van krijgt dat ze het nog eens doen, ga gauw kijken.

Wij werden in het happy hour nog getrakteerd op muziek van Nick Shipman (klarinet) en Stefan Hofkes (piano), als intro op Hofkens nieuwe serie 'Muziek! Live and Kicking'.

Op 9 december 2006 en op 14 april 2007 is Eric Vaarzon weer te beluisteren in zijn serie concerten in het Beauforthuis met respectievelijk ‘Een magisch concert’ samen met Sandip Bhattachary en Eric Vloeimans en met Santinera, samen met Oene van Geel en Sinna Casita.

Beauforthuis - website
Eric Vaarzon Morel - website

View slideshow


=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.