Onderwerp: FESTIVAL, STRAATTHEATER
12 September 2006
Keistadfeesten Amersfoort: Theater op straat
Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)
De Keistadfeesten in Amersfoort kennen een lange traditie, een traditie die volgens sommigen het evenement een stoffig imago oplevert.
Of dit door de organisatie onderkend wordt weet ik niet, wel is het zo dat men de laatste jaren naast vaste programmaonderdelen zoals de ‘Marktdag’ en ‘Clowntjeshof’ nieuwe initiatieven uitprobeert. Dit jaar resulteerde dat in een zeer omvangrijk programma. Op zaterdag alleen al kon men kiezen uit o.a. Siesta, die een wandelroute langs monumenten van industrie en techniek organiseerde, de Open Monumentendag, de Eendjesrace, Saxus (40 saxofonisten tezamen in een boot), de Gipsy Road Show en Theater op Straat. Theater op straat, een nieuw initiatief tijdens de Keistadfeesten en waarvoor de know how van het Amersfoorts Theaterterras ingehuurd was, deed tijdens de donderdagse koopavond de aftrap met optredens van Frank Los en Doublé. Frank Los, karikatuurtekenaar, clown, stand-up comedian en plezierdichter tegelijk, had veel succes bij de op koopavond veelvuldig aanwezige (allochtone) jongeren. Kijk voor hier een filmimpressie.
Op de vrijdagnamiddag namen The Primitives (B/UK) met Swan Lake, Dado (Can) en De Zingende Decoupeerzaag het straattheatergedeelte voor hun rekening. Hoewel de voorstellingen die ze speelden zeer de moeite waard waren en op menig festival honderden toeschouwers trekken, wilde Amersfoort hier niet voor warmlopen. Spijtig.
Zaterdag was een zonovergoten dag. Om 12 uur startte het straattheaterprogramma. Ook nu gaven Frank Los en The Primitives (voorstelling ‘T’) act de presence. Daarnaast waren De Zingende Decoupeerzaag, Fabularasa (De Rijdende Biechtstoel), Pieter Post (Mr Jones), De Stijle, Want (Lunapark), St. Dimenzie en Daad (Ratkatkast), De Muzen, Daniël Burley, Tout Fou to Fly en Ulik aan het programma toegevoegd.
Voor de meeste binnenstadbezoekers was het echter nog te vroeg om aan het bezoeken van voorstellingen te denken. Er moest geshopt worden.
Frank Los liet zich hierdoor niet weerhouden. Frank, prettig gestoord, stortte zich vol energie in de drukke winkelstraten en bleef niet onopgemerkt. Frank is zeer aanwezig. Mijn ervaring is dat je ‘m heel erg leuk vindt of helemaal niet. Hij stoot af en trekt aan.
Ook zeer aanwezig is Ulik. Ook wel een tikkeltje ‘gestoord’. Zijn act bestaat uit meerdere gedeeltes waarbij hij regelmatig zijn publiek al dan niet vrijwillig (fysiek) betrekt. Hoogtepunt van zijn show, die zich de afgelopen jaren overigens geenszins vernieuwde maar wel amusant blijft, is dat hij met straalmotor op de rug in een rotvaart op rollerskaters door de straat rijdt. Het inmiddels veelvuldig toegestroomde publiek kon dit dan ook zeer waarderen.
Over De Stijle, Want met Lunapark zou ik veel kunnen vertellen maar doe ik niet. Nadat je ernstig en tegelijktijd zeer amusant door Harrie (Verkerk) of Gerard (Olthaar) instructies voorafgaand aan de voorstelling gekregen hebt ga je met nog 8 medeslachtoffers naar binnen in het Lunapark. Na nog geen 2 minuten ben je weer buiten en een hele ervaring rijker. Optimaal ervaringstheater!
Hoewel ik niet alle optredens van commentaar zal voorzien wil ik toch nog even Tout Fou to Fly met de voorstelling Csangos Karavaan noemen.
Dit Franse gezelschap was aangekondigd als hoofdact. Het publiek had dit goed begrepen en het plein waar ze geprogrammeerd waren, stond bij aanvang flink gevuld. De voorstelling bestaat uit acrobatiek, circustheater en een verhaal. Het trapezewerk was mooi, maar het verhaal vond ik te langdradig. Ietwat teleurstellend. Gelukkig vond lang niet iedereen dit.
Met het bereiken van het einde van de zaterdagmiddag was ook het moment bereikt dat het straattheaterdeel van het Keistadfeesten programma eindigde. Een goed initiatief waarbij in de toekomst nog wel (meer) gekeken moet worden wanneer en waar men bepaalde voorstellingen programmeert.
Keistadfeesten - website
Theaterterras - website
Gipsyfestival - website
Siesta Amersfoort - website