Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: STRAATTHEATER

3 September 2006

Theo Jansen: Schepper van een nieuw universum

Door Mieke Kreunen

Zestien jaar is kinetisch sculpture Theo Jansen al bezig met de evolutie in zijn eigen universum. Hij begon ooit met een eencellig computerdiertje maar sindsdien maakt de Amimarisfamilie die hij creëerde een ontwikkeling door die zijn eigen onvermijdelijke gang gaat. Jansen bouwt kunstmatige alternatieve levensvormen die op windrijke stranden zonder voedsel en andere energie dan de wind kunnen overleven. Het eerste dier dat hij construeerde is de animaris, het dier (animal) van de zee (maris). Zijn materialen zijn simpel: PVC-buis, plakband, plastic folie, touw en tierips. De PVC-buis, waarvan de cellen van de strandbeesten zijn gemaakt, bestelt Jansen met kilometers tegelijk en met behulp van zelfgebouwde machines transformeert hij ondermeer door verhitting de buizen tot o.a. gebogen cellen en multifunctionele ringen. Zijn productiemachines zijn net als de strandbeesten, van een eenvoudige doch ingenieuze schoonheid.

Jansen kopieert de natuur zoals wij die kennen niet maar creëert op basis van een aantal eenvoudige natuurkundige principes een nieuw universum. De genetische structuur van de beesten (vertaald in de lengte van de verschillende onderdelen) wordt net zo lang beproefd en aangepast totdat deze optimaal is. Daarbij geldt, net als in de natuur, het 'recht van de sterkste' en het materiaal van de zwakkeren wordt gerecycled in volgende generaties.

Een tijdje terug stuitte ik op deze commercial van BMW waar ik diep van onder de indruk was. Ik liet het filmpje zien aan iemand anders en ook zij kreeg er kippenvel van. Maar ook in het echt zijn de beesten indrukwekkend, ontzagwekkend maar ook ontroerend. We zagen er gisteren voorbeelden van op de open dag die Theo Jansen organiseerde bij zijn werkplaats in Ypenburg. Kijk maar eens naar dit filmpje waarin je Theo een uitleg hoort geven bij één van zijn beesten (de Animaris Percipiere) die hij ook even laat lopen. Jansen laat ons kennismaken met een wonderbaarlijke en poëtische wereld waarin de ontwikkelingen niet stil staan. De huidige strandbeesten, de Animaris Vaporum, worden aangedreven door pneumatische spieren. Waar voorheen de wind de enige drijvende kracht was van de Animarisfamilie wordt bij de jongste telgen de windenergie opgeslagen in reservoirs samengesteld uit Spaflessen waaruit de Animaris hun energie putten. De Animaris Percipiere heeft bovendien een zintuig, een voelspriet op zijn rug die werkt als een soort blindenstok waarmee hij om zich heen tast. Zo neemt hij obstakels waar en veranderingen in de ondergrond van plaatsen waarin hij liever niet terecht wil komen zoals het mulle zand of de branding. Een stappenteller onthoudt hoeveel stappen er veilig gezet kunnen worden en daarmee is de Percipiere een intelligente machine die kan leren.

De strandbeesten zijn voorbereid op vele maar vooral ook barre omstandigheden. Als er harde wind opsteekt dan slaan ze ²f een anker in de grond waarmee ze zichzelf behoeden tegen wegwaaien ²f de ingebouwde spoiler zorgt dat het strandbeest zichzelf stevig tegen de grond drukt. Aan alles is gedacht! Een andere Animarisfamilie die op dit moment volop in ontwikkeling is is de Animaris Rhinoceros Transport. Grote compacte beesten van staal en polyester. Ze wegen bijna 3 ton, zijn tegen de 5 meter hoog maar kunnen door één man in beweging gebracht worden. De Animaris Rhinoceros Transport is, zoals de naam al zegt, een transport-Animaris. In het gevaarte is ruimte voor bestuurder en passagiers of lading. De droom van Jansen is om een Animaris Rhinoceros Transport te maken die maar liefst twee keer zo groot is als de huidige. Er is overigens een Animaris Rhinoceros Transport op ware grootte te bewonderen aan de Theo Jansen - Geuzenbaan in Amsterdam, al staat hij daar dan stil. Wij zijn helemaal in de ban geraakt van deze bijzondere kunstenaar/wetenschapper met zijn strandbeesten en kunnen niet wachten tot we ze een keer over het strand kunnen zien lopen. Wanneer dat het geval zou zijn kon Jansen niet zeggen gisteren, de Animaris gaan eerst nog naar allerlei tentoonstellingen. We houden hem in de gaten. Theo Jansen - website




=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.