Cultuurpodium Online

CultuurpodiumOnline is een online magazine over podiumkunsten binnen en buiten de muren van theaters en concertzalen. We schrijven over alles wat er op de podia te doen is op het gebied van theater, muziek, dans, musical, jazz, opera, festivals, klassieke muziek en nog veel meer.
In de rubriek Even voorstellen maakt u kennis met een aantal van onze medewerkers.

In ons tag overzicht
is te zien welke onderwerpen u op onze site kunt vinden.

Accreditatie namens CultuurpodiumOnline wordt alleen aangevraagd door de coördinatoren wiens naam vermeld wordt in het colofon. Krijgt u accreditatieaanvragen binnen van anderen namens CultuurpodiumOnline, checkt u dan aub even via het algemene mailadres of dat wel klopt.

Specials

Festival aan de Werf
Holland Festival
Artikelen over Oerol Impressies van Oerol
Geluiden van Oerol
Onze speciale Oerolpagina
De Parade
Lowlands

Onderwerpen

Actie
Algemeen
Cabaret
CD en DVD
Circus en show
Dans
Festival
Jazz
Jeugd
Klassieke muziek
Locatietheater
Multimedia
Musical
Muziek
Nieuws
Opera en operette
Pop en rock
Straattheater
Toneel
Verwacht
Wereldmuziek

Cultuur op TV

Opium
Vrije Geluiden

Alle bloggers

Blog Aart Schutte
Blog Cornee Hordijk
Blog David Geysen
Blog Dorien Haan
Blog Hanneke en Jonas
Blog Joel de Tombe
Blog Karin Lambrechtsen
Blog Marijcke Voorsluijs
Blog Marina Kaptijn
Blog Marle en Clara
Blog Michael Varenkamp
Blog Moniek Poerstamper
Blog Noortje Herlaar
Blog Rembrandt Frerichs
Blog Suzan Seegers
Blog Tamara Schoppert
Blog Thomas Cammaert
Blog Tom Beek
Blog Ton van der Meer
Blog Willliam Spaaij
Blog Yonga Sun

Archieven

Sep 2014 Jun 2014 Jun 2013 Aug 2011 Jul 2011 Jun 2011 Mei 2011 Jun 2010 Mei 2010 Dec 2009 Nov 2009 Okt 2009 Sep 2009 Aug 2009 Jul 2009 Jun 2009 Mei 2009 Apr 2009 Nov 2008 Jun 2008 Apr 2008 Mrt 2008 Feb 2008 Jan 2008 Dec 2007 Nov 2007


Prikbord

Hier op het prikbord kan een flyer van uw voorstelling komen te staan.

Op ons prikbord in de rechterkolom van de voorpagina hebben we plaats voor de flyers van een beperkt aantal voorstellingen en concerten. Wilt u ook een flyer op ons prikbord plaatsen? Stuur uw beeldmateriaal en eventueel ander persmateriaal naar ons algemene mailadres en als (of zodra) er plaats is zullen we uw flyer op het prikbord zetten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Google
  • Technorati
  • eKudos
  • Facebook
  • Blogmarks
  • Furl
  • Live
  • NuJIJ
  • Slashdot

Onderwerp: OEROL, LOCATIETHEATER, FESTIVAL

26 Juni 2006

OEROL: Schuur van Dood Paard


Door Mieke Kreunen met foto's van Sanne Peper (klik voor vergroting)

"Hoe lang duurt de voorstelling?", vraagt een mevrouw aan degene die de kaartjes scheurt, "want we moeten de boot halen!" Het is de laatste dag van Oerol en de laatste 'die hards' pakken nog gauw een voorstelling mee voordat ze weer moeten oversteken van dit waddeneiland naar het normale leven. Ruprecht en Thalassa, de personages uit Schuur, hebben het omgekeerde gedaan en hun 'normale leven' in de stad nog niet zo lang geleden verruild voor een bestaan in een sober onderkomen op een waddeneiland. Dat dit niet helemaal een blije vrije keuze was is al snel helder.
Gaandeweg wordt zichtbaar wat de aanleiding is geweest voor hun vertrek uit de Randstad en de wens om elders opnieuw te beginnen. Stukje bij beetje komen we er achter hoe het zit met het ongeluk dat hun vriendin Tex kreeg op die fatale avond en wat er aan vooraf ging. Dan komt Tex's man Jobbe op bezoek met een nieuwe vriendin en moeten Ruprecht en Thalassa zich beraden over hoe ze dat gaan hanteren. De overgang tussen het eerste deel en het tweede (van na het bezoek) is erg knap gedaan. Ruprecht en Thalassa stoppen allebei hun kop in een emmer, houden minutenlang hun adem in om vervolgens het restant van het water over hun hoofd uit te storten. In het tweede deel zien we wat het bezoek met het stel gedaan heeft. Het ziet er niet meer zo perfect en onaantastbaar uit als eerder. Hun gezichten zijn besmeurd en ze zien er allebei uit als verzopen katten al ze langzaam maar zeker moeten constateren dat ook hun relatie kapot is gegaan door de gebeurtenissen, alle 'gezond' bedoelde veranderingen ten spijt. Ze doen het nog een laatste keer en dan ...
Schuur is een intrigerend verhaal over liefde, vriendschap, verleden en schuld. Over oorzaak en gevolg, over loslaten en over het verlangen dat het allemaal over gaat en dat het weer net zo mooi wordt als het vroeger was.

Rob de Graaf heeft met Schuur een knap stuk geschreven waarin de spanning langzaam opbouwt tot beklemming in het tweede deel en de toeschouwer zich nadien nog blijft afvragen hoe het verder zou zijn gegaan met Thalassa en Ruprecht. Ik persoonlijk vond het stuk wat moeizaam op gang komen. Het duurde toch wel een tijdje voordat ik gegrepen werd door wat er voor mij gebeurde en betrokken raakte bij de twee personen op het toneel en hun relatie. Misschien komt dat omdat in het eerste deel het verhaal nog te veel vast zit aan de tekst en minder aan de personages van Thalassa en Ruprecht.
Dood Paard is gewend te werken zonder regisseur. De producties komen tot stand in een collectief proces dat brengt met zich mee dat er een lange periode van try-out is. Voorzover ik ben geïnformeerd is de première van Schuur in het voorjaar van 2007. Het is natuurlijk een keus om zo te werken maar ik kan niet helpen dat ik - zeker in een omgeving van het productieplatform en de werkplaatsvoorstellingen van Oerol - het een gemiste kans vind om niet even een regisseur over de schouder te laten meekijken.

Dood Paard - website

Spel
Manja Topper en Oscar van Woensel

Een voorstelling van
Rob de Graaf, Manja Topper, Oscar van Woensel, René Rood, Iwan Van Vlierberghe


=================


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen stellen we je een eenvoudige vraag.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.